'Kuğulu Park'ta ağaçlar budanmadı, doğrandı'

Kuğulu Park'ta yanlış budama nedeniyle ağaçlara zarar verilmesine tepki gösteren çevreciler konuyla ilgili rapor hazırladı. 46 ağacın kesilmesi sonucu parkın görünümünün değiştiği belirtilen rapora göre 8 ağaç da yerinde yok.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çankaya Belediyesi'nin Kuğulu Park'taki ağaçları budama çalışmasının ardından Peyzaj Mimarları Odası, Kırsal Çevre Derneği ve Kavaklıderem Derneği inceleme raporu hazırladı.

Sendikaların ve çevre örgütlerinin hazırladıkları raporda belediyenin yaptığı uygulama için "Ağaçların budanmadığı gövdelerinden kesilerek deyim yerindeyse doğrandığı ortadadır. 46 adet ağacın kesilmesi sonucunda parkın görünümü tümüyle değişmiş ve çirkinleşmiştir” ifadelerine yer verildi. Ağaç röleve planında yer alan 4,7,10,82,97,98,99 ve 101 No'lu ağaçların yerinde olmadığı ve 50 yaşın üstündeki 6 ağacın gövdelerinden kesildiği belirlenen raporda ayrıca şu saptamalar yer aldı:

- 12 no.lu saplı meşenin (Quercus robur L.) yan dalları tepeye değin budandı ve servi kavağa çevrildi.

- 2006 yılında yaşları 60-73 olduğu belirlenen 11, 12A, 17, 19, 21, 96 no'lu saplı meşeler (Quercus robur L.) 6-10 metre yükseklikteki gövdelerinden kesildi.

- 2006 yılında 85 yaşında ve ortalama 20 metre boyunda olan 36 adet akkavak (Populus alba L.) ağacı 7-12 metre yükseklikten ve gövdesinden kesildi.

- Röleve planındaki 195 no'lu geyikdikeni, yemişenin (Crataegus monogyna Jacq.) bütün dalları 3 metre yükseklikten kesildi.

-Batı sınırındaki eğimli alandaki doğu mazılarının (Biota orientalis End.) 2 adedi 1,5 metre yükseklikten kesildi.

- Kesim yüzeylerinin hiçbiri çürük değil, sağlam.

- Daha önce yıldırım isabet ettiği ve devrildiği söylenen 108 no'lu akkavak (Populus alba L.) ağacı 110 cm yükseklikten kesildi, gövdesinde çürük yok.

-Toplam 46 adet ağacın kesilmesi sonucunda parkın üzerinde büyük bir boşluk oluştu.

- 5 No'lu akkavak ağacının gövdesinden kesilmesine karşın üzerine aydınlatma lambası takılmış olan kuru ve çürük dalının yerinde tutuldu.

- Ağaçların gövdelerine demir çemberle takılmış aydınlatma lambalarının ve çeşitli amaçlar için bağlanmış tel ve iplerin ağaç gövdelerini boğmakta olduğu belirlendi.

5-10 YIL SONRA GÖLGE OLUŞTURABİLECEK

Yapılan budama çalışmasının ardından Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen yaptığı açıklamada, "Orada bir ağacı budamak için yada kuğuların barınaklarını onarmak için bile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu'ndan izin alırız, kimse o parka dokunamaz" ifadelerini kullanmıştı. Taşdelen'in açıklamasına ilişkin, "Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu adıyla bir kurum yoktur" denilen raporda  'Ankara Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu' adlı kurumun olduğu hatırlatıldı. Gövdesinden kesilen ağaçların 5 -10 yıl sonra gölge oluşturabileceği belirtilen raporun sonuç bölümü şu şekilde:

- Akkavaklar (Populus alba L.) budanmamış amacı belirsiz bir biçimde gövdelerinden kesilmiştir. Kuşkusuz ağaçlar kurumayacak, ilkbaharda yoğun biçimde, gövdenin her yerinde sürgün verecektir. Ağacın görüntüsü bozulacak, 5-10 yıl sonra gölge oluşturabilecektir.

- 6 adet saplı meşe (Quercus robur L.) birkaç kuru dalı dışında budanmaması gerekirdi. (Budama yapanlar meşe ile akkavak ağacını ayırt edebiliyor mu?)Bir adet saplı meşe ise servi kavak gibi yapılmıştır. Ağacın dengesi ve formu ancak böyle bozulabilir.

-Kuğulu Park içinde bulunan akkavalklardan 3-4 adedinin gövdesinin ortasında çürüme vardır. 2006 yılında bunların devrilme tehlikesi yoktu. Gövdesinde çürüme olması değil çürüklüğün miktarı önem taşır . O nedenle budama yapılmadan önce ağaçların gövdelerinde çürüme derinliğini belirlemek amacıyla inceleme yapılması gerekirdi.

- Bir adet geyik dikeni, yemişen ağacı budama adı altında acınası bir duruma getirilmiştir. Sağlığı yerinde olan bir ağaç neden budanmıştır? Bu ağaçların meyveleri kuşların beslenmesi için önem taşır.

- Parkta budama yapılması gereken ağaçlar olabilir. Bunların yalnızca kurumuş ve tehlike oluşturacak dalları kesilmelidir. Neredeyse parkın ağaçlarının yarısının şimdi yapıldığı şekilde kesilmesinin açıklanabilir bir yanı yoktur. Yapılmak zorunda kalınsa bile hepsi birden değil, 4-5 yıllık bir döneme yayılmalıdır.

(DUVAR)