Mardin'de kadrolu 3 eşek emekliye ayrıldı

Mardin'de motorlu taşıtların giremediği dar ve merdivenli sokaklarda çöplerin toplanmasında kullanılan 43 kadrolu eşekten çalışma süresi 8 yılı aşan 3 eşek emekliye ayrıldı. Emekli edilen eşekler için tören düzenlendi. Törende eşeklere tepsiyle meyve ve sebze ikram edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin dar ve merdivenli sokakları nedeniyle eşeklerin hala yaygın olarak kullanıldığı bir şehir. Mardin'e belediye ekipleri çöp toplama işini de 'kadrolu eşekler'le yapıyor. Merkez Artuklu Belediyesi'nin kadrolu eşeklerinin mesaileri saat 06.00'dan 11.00'a kadar sürüyor.

Eşeklere dinlenme saatlerinde konuldukları barınakta, Bach, Mozart, Beethoven müzikleri dinletiliyor. Hayvan barınağındaki 43 kadrolu eşekten 3'ü için bugün 'emeklilik töreni' düzenlendi. 8 yılık çalışma süreleri dolan ve çöp toplamaya bir haftadan beri çıkarılmayan 'Çari', 'Dara' ve 'Reşo' isimli eşekler semerlerine bağlanan kurdeleler kesilerek emekliye ayrıldı.

TEPSİYLE MEYVE VE SEBZE İKRAM EDİLDİ

Emekliye ayrılan eşeklere bir tepsi içinde meyve ve sebze ikram edildi.

Artuklu Belediyesi Çöp Toplama ve Temizlik Hizmetleri Müdürü Kadri Toparlı, eşeklere gözü gibi baktıklarını belirterek, şöyle dedi: "Mardin'in temizliğini yapmak için mecburen kadrolu eşekleri kullanıyoruz. Sit alanında bütün sokaklar merdivenli ve yokuş. Buralara  araç giremediği için merkepler sayesinde buranın temizliği yapılıyor ve bu merkepler de bizim işlerimizi çok kolaylaştırıyor. Merdivenli bütün sokak, mahalle aralarnıı bu merkepler sayesinde tertemiz yapıyoruz. 40 kadrolu eşek 23 mahallenin temizliğinde kullanılıyor. Çöpçü eşeklere gözümüz gibi bakıyoruz. Veteriner hekim kontrolünde haftalık muayeneleri yapılan eşeklerin yemlerini zamanında veriyor, günlük bakımlarını aksatmıyoruz. Bu eşekler daha 5-6 yaşlarında alınıp burada çalıştırılmaya başlanıyor. Burada 8 ve 11 yıl çalıştıktan sonra sağlığına göre buradaki eşekler emekliliğe ayrılıyor. Buradaki 3 merkebi 8 yıl çalışma süresini doldurdukları için onları emekliye ayrıldık. Emekliye ayrılan hayvanlarımız ayrı bir hayvan barınağında ölünceye kadar veterinerler eşliğinde orada yemleri verilerek barınacak. Her 3-4 yılda bir bu tür emeklilik programları düzenliyoruz. En son emekli olan 4 eşeğimizi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin isteği doğrultusunda oradaki Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşamı Koruma Parkı'na göndermiştik."

'EN BÜYÜK İKRAMİYE ÖZGÜRLÜKLERİNE KAVUŞTURMAK'

Bu eşeklere verilecek olan en güzel ikramiyenin onların özgürlüğüne kavuşması olduğunu anlatan Toparlı, ortalama 14 yıl ömürleri olan eşeklerin günde 6-8 saat çalıştırıldığını söyledi. Bozo ismini verdiği eşekle birlikte sabah saat 06.00'dan beri Mardin'in sokaklarını temizleyen temizlik görevlisi Mehmet Bayram ise, uysallaştırmak için de eşeklere klasik müzik dinlettiklerini anlattı. (MARDİN/DHA)