Hünkar Hacı Bektaş Veli Derneği'nden Recai Aksu: Kutsalımıza dokunulmasını istemiyoruz

Geçen eylül ayında avlusuna iş makinasının girdiği Hünkar Hacı Bektaş Veli Dergahı'na bu kez de heyetler giderek incelemeler yaptı. Hünkar Hacı Bektaş Veli Derneği Danışma Kurulu Başkanı Recai Aksu, “Kutsalımıza dokunulmasını istemiyoruz” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunan Hünkar Hacıbektaş Veli Dergahı'nın avlusunda geçtiğimiz günlerde Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü, Nevşehir Hacıbektaş Müze Müdürlüğü, Kayseri Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden bir ekip incelemelerde bulundu. Geçen eylül ayında da bir kepçe dergahın avlusuna girmiş fakat Hünkar Hacı Bektaş Veli Derneği'nin girişimleri sonucu çalışmalar durdurulmuştu. 2 ay sonra tekrar dergahın bulunduğu avluda yapılan incelemeler, soru işaretlerine neden oldu.

Dergahın içinde bulunan ve 1834’te 2’nci Mahmut döneminde yapılan camide namaz kılmak isteyenlerin abdest alabilmesi için abdesthane yapılacağını belirten Hünkar Hacı Bektaş Veli Derneği Danışma Kurulu Başkanı Recai Aksu, “Kutsalımıza dokunulmasını istemiyoruz” diyerek “Bunu yaparak neyi amaçlıyorlar?” sorusunu soruyor.

'KILIF UYDURUYORLAR...'

Dergahın içerisinde 2'nci Mahmut döneminde yapılan bir cami bulunuyor. Cami günümüzde müze olarak kullanılıyor. “Dertleri bunun sağ tarafında lavabo yaptırmak ve sol tarafında çocukların bezlerini değiştirecek yer açmak” diyen Aksu, burada abdesthane yaptırılmak istendiğini söylüyor: “Abdesthane yaptırmak için buna kılıf uyduruyorlar. Eylül ayında dergahın avlusuna iş makinesi girdi. Buna dair birçok yerde haberler yayınladı fakat gerekli mercilerden bir açıklama yapılmadı.

Bugüne kadar da 'Biz buraya şunu yapacağız' diyen olmadı. Kısacası dertleri belli. İster abdesthane ister çocuk bezini değiştirecek çocuk bakım yeri yapsınlar. Biz kutsalımıza dokunulmasını istemiyoruz.”

Geçtiğimiz Eylül ayında kepçenin dergahtan ayrılmasının ardından, açılan çukur tekrar dolduruldu.

'BUNUN ADI TOPLUMSAL BARIŞA DARBE VURMAK'

Aksu, dergahın içerisinde abdesthane yapılırsa ortaya kötü sonuçlar çıkacağını belirtiyor. “Bunu yaparak neyi amaçlıyorlar?” sorusunu soran Aksu şöyle devam ediyor: “İçinde bulunduğumuz koşullardan Türkiye'nin geldiği durum belli. Aklı başında olan böyle durumlara girişmez. Hacıbektaş, Alevi-Bektaşi Toplumu’nun inanç merkezidir. Hacı Bektaş-i Veli Dergâhı Alevilerin en kutsal yeri. Osmanlı'dan bu yana dergâhlarımız üzerindeki yıkıcı, yok edici ve dönüştürücü asimilasyon politikalarının devam ettiğini görebiliyoruz. Aleviler ve Sünniler arasında provakasyona yeltenmesinler. Devlet, imza attığı sözleşmelere uymuyor. Olası sonuçlara tüm federasyonlar, Alevi toplumu tepki gösterir. Daha önce söyledik yine tekrarlıyoruz bunun adı toplumsal barışa darbe vurmak. Biz inançlara karşı değiliz. Bütün inançlara saygılıyız. Sünni kardeşlerimizle bir problemimiz yok. Biz inanç olarak bütün inançları kucaklıyoruz. Bizim inançlarımıza da saygı göstermelerini bekliyoruz.”

Hünkar Hacı Bektaş Veli Derneği Danışma Kurulu Başkanı Recai Aksu: Kutsalımıza dokunulmasını istemiyoruz

'BİLGİ VEREMİYORUZ'

Nevşehir Hacıbektaş Müze Müdürlüğü, Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ise konuyla ilgili bilgi veremeyecklerini söyledi.