Kartal bebeğe kalp nakli yapıldı

Kartal bebek için uygun kalp Almanya'da bulundu. Başaralı geçen nakil işlemi sonrası Kartal bebek yoğun bakıma alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kartal Yıldırım, bundan 5 ay önce ailesinin kalp nakli için sosyal medyadan başlattığı kampanya ile gündem oldu. Kartal bebek için uygun kalp dün bulundu.

O dönem henüz 10 aylık olan Kartal bebek Almanya’da bir hastanede yatıyordu ve uygun kalp bulunması durumunda naklin gerçekleşmesi için yüklü miktarda paranın önceden ödenmesi gerekiyordu. Aile, sosyal medyada kampanya başlattı. 19 saatte 4.5 milyon lira toplandı. O tarihten bu yana Kartal bebek, Giessen kentindeki üniversite kliniği yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyordu.

UYGUN KALP BULUNDU

Uygun bir kalp bulunan Kartal bebek için dün akşam yerel saatle 20.00’de kalp nakli operasyonuna alınması için hazırlık yapıldı. Ameliyatı, Giessen Üniversite Kliniği çocuk kalp damar cerrahı Prof. Dr. Hakan Akıntürk yaptı.

Hürriyet’e konuşan anne Ahu Kahraman Yıldırım, uygun kalbin bulunduğunu dün öğle saatlerinde hastaneden gelen telefonla öğrendiklerini söyledi. Doktorların kendilerine kalbin 20.00’de helikopterle getirileceğini ve ameliyatın gece yarısına kadar süreceğini söylediklerini ifade etti. Ameliyattan sonra virüs kapmaması için gerekli önlemlerin alındığını anlatan Yıldırım, “Şimdi tüm umut ve dualarımız naklin başarılı geçmesi için” ifadesini kullandı.

48 SAAT ÇOK ÖNEMLİ

Anne Ahu Kahraman Yıldırım, ameliyat sonrası şu bilgileri verdi: "Kartal ameliyatta çok kan kaybetmiş. Çünkü yapay kalp takılıyken kan sulandırıcı veriliyordu. Doktor ameliyatın başarılı geçtiğini, ancak 48 saatin çok önemli olduğunu söyledi. Kartal, ameliyathaneden çıktıktan sonra gözetim altında tutulmak için yoğun bakıma alındı. Şimdi ilk 48 saatin de komplikasyon çıkmadan geçmesi, vücudun yeni kalbi kabul etmesi için dua ediyoruz. Önümüzdeki 6 ay içinde herhangi bir virüs kapmaması gerekiyor Kartal'ın. O nedenle yüklü kortizon veriyorlar. Bunun yanında yapay kalple böbrekleri zarar görmüş olabilir diye böbreklerini kontrol edecekler. Çok dikkat etmemiz gerekiyor. Ama kalp bulunmuş olması çok önemli. Kalbin nereden geldiği, bir kız ya da erkek çocuğa mı ait, bu konuda doktorlar bilgi vermiyor ve bu bilgiler hiçbir zaman açıklanmıyor. Nereden geldiği değil, organ bağışının hayat kurtardığı asıl önemli olan."