Benan Eres A.Ü.'ye açtığı davayı kazandı!

Ankara SBF'de Anabilim Dalı Başkanı'na 9 yıl önce dava açan Benan Eres hukuk mücadelesini kazandı. Bir süre önce doçent olarak görev yaptığı üniversiteden KHK ile ihraç edilen Eres, 9 yıl sonra yardımcı doçentlik kadrosunu almaya hak kazandı!

Google Haberlere Abone ol

Nurettin Öztatar 

ANKARA - Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde dönemin Anabilim Dalı Başkanı’nın yardımcı doçentlik kadrosuna atanmasını engellediği Doç. Dr. Benan Eres, 9 yıl süren dava sonunda açtığı davayı kazandı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kararını “9 yıl sonra Ankara Üniversitesi'ne karşı ilk hukuk zaferim!” diyerek duyuran Doç. Dr. Benan Eres, bu yılın Şubat ayında OHAL KHK’sı ile kamu görevinden çıkarılmıştı.

Doç. Dr. Benan Eres, 2008 yılında, iki jüri kurulu raporuna göre hak ettiği, üstelik geçici arama numarasıyla ders verdiği halde Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı Başkanı Aykut Kibritçioğlu’nun Yardımcı Doçentlik kadrosu istememesi nedeniyle atanamamıştı. Bunun üzerine İktisat Bölüm Başkanlığı kadroya ihtiyaç bulunduğuna ilişkin başvuru yaptı ve kadro verildi. Ancak Anabilim Dalı başkanının kurduğu jüri heyetinde bulunan Aykut Kibritçioğlu ve Serdar Sayan, düzmece olduğu öne sürülen raporlarla, Eres’in kadroya atanmasını engelledi. Benan Eres’ten başka kimsenin başvurmadığı kadro bölüm başkanının müdahalesiyle geri gönderildi.

Benan Eres’in idare mahkemesinde dava açması üzerine atanan bilirkişiler jüri raporlarının düzmece ve taraflı olduğu görüşünde birleşti. Mahkeme de Eres’i haklı bulup yürütmeyi durdurdu.

Bir yıl süren süreçte tepkiler sayesinde bir kadro daha istendi ve olumlu jüri raporlarının oy birliğiyle Benan Eres 'yardımcı doçent' kadrosuna atandı. Eres, bu süreci “O yüzden duble yardımcı doçent oldum” sözleriyle değerlendiriyor.

Benan Eres

MAHKEME DEVAM EDERKEN DOÇENTLİĞE ATANDI

Ancak mahkeme kararına rağmen Ankara Üniversitesi yönetimi 'idari bir işlem tesis edilmediği' iddiasıyla itiraz etti. Danıştay üniversitenin başvurusunu kabul ederek Eres lehine verilen kararı bozdu. Danıştay’ın bu kararına rağmen yerel idare mahkemesi kararında ısrar etti. Danıştay da bu kez kararı onadı. Mahkeme süreçleri devam ederken Benan Eres, 'doçent' unvanını alıp doçentlik kadrosuna atandı.

Ankara Üniversitesi ise bir kez daha kararın düzeltilmesi için itiraz edince dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gitti. Kurulun kararı bugün Doç. Dr. Benan Eres’e tebliğ edildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Ankara Üniversitesi’ni başvurusunu reddetti. Böylece Doç. Dr. Eres 9 yıl geç, doçent kadrosuna atandıktan ve OHAL KHK’sı ile ihraç edildikten sonra yardımcı doçentlik kadrosuna atanma davasını kazandı.

Kararı değerlendiren Doç. Dr. Benan Eres, sürecin 9 yıl sürdüğünü belirterek, “Bir sürü kâğıt heba edildi, bir sürü ciddi hukuk insanı bu dosyaları okumak için zaman harcadı” dedi. Atanmasına engel olan Aykut Kibritçioğlu’nun emekli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Eres, “Bunlarla uğraşılırken üniversite çöktü. Siyasi İslamın sadece fiske vurması yetti ve ben ve benim gibi dostlarım 2015 Eylül'den başlayarak, KHK'larla okuldan atıldık” dedi.