Hastaneden 2 bölüm taşındı, mahalleli 'şaşkın'

Ataşehir bölgesinin en önemli hastanesi konumunda olan Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Kadın Doğum ve Çocuk Bölümü, Sancaktepe'ye taşınınca Ataşehirliler tepki gösterdi: Sessiz sedasız taşıdılar. Hiç haberimiz olmadı. Şaşkınız...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Ataşehir'de bulunan Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin iki önemli bölümü geçtiğimiz haftalarda, aynı hastanenin Sancaktepe'de bulunan ek binasına taşındı. Hastanenin bulunduğu Ataşehir'de 422 bin 513 kişi yaşıyor. Hastanenin bütün bölümlerinin taşınması, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Çapa Tıp Fakültesi hastanelerinin durumuna benzer şekilde, uzun süredir gündemdeki yerini koruyor. Bu durumdan en çok olumsuz etkilenen mahalleli ise karara tepkili: “En büyük mağduriyeti biz yaşayacağız. Taşıma olayını oldu bittiye getirdiler. Civarımızda hastane bırakmayacaklar. Her sistem gibi sağlık sistemini de çökerttiler.”

'RANTA DÖNÜŞTÜRME ÖN PLANDA TUTULUYOR'

Hastanedeki bazı bölümlerin taşınmasına sadece mahalleliler tepkili değil. İstanbul Tabip Odası, Mimarlar Odası ve bazı mahalle muhtarları da hastanenin taşınmasına tepki göstererek konuya müdahil oldular. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu'ndan Dr. Melahat Cengiz, “500 bin nüfusu etkileyecek bir kamu hastanesinin taşınması doğru bir karar değil.” dedi. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Samet Mengüç ise, buradaki amacı şöyle açıklıyor: “Genel olarak amaç sağlık hizmetlerinin kaliteli ve nitelikli olmasından çok bu tarz uygulamalarla şehir içinde kalmış bu kıymetli arazileri ranta dönüştürmek ön planda tutuluyor.”

. .

MAHALLELİ: ŞAŞKINIZ

Mahallede yaşayan Fidan Dağlı, taşınma olayının mahallede uzun süredir konuşulduğunu belirterek; “En büyük mağduriyeti ben yaşayacak gibiyim. Şu anda hastane ayağımızın dibinde. Hastane tamamen kapatılacak gibi bir durum söz konusu; ancak biz bu taşınmayı daha yeni yeni öğreniyoruz” dedi. Başka bir mahalleli ise, 14 yaşından beri Ataşehir'de yaşadığını ve uzun süredir bir hastalığı olduğunu söyleyerek, geçtiğimiz hafta kadın doğum bölümüne gittiğini fakat bölümün kapandığını duyduğunda durumu şaşkınlıkla karşıladığını ifade etti. 63 yaşındaki Saadet Çiçek isimli mahalleli de yaşının ilerlediğini ve taşınan hastanenin en az 1 saat uzakta olacağını belirtiyor: “Benim yaşımdaki bir kadın için hastaneye gelip gitme sorun olacak. Bize en yakın hastane burası. Bazı bölümler taşındığını yeni öğrendik. Randevu almak için aradığımızda bilgi sahibi olduk.”

MAHALLE MUHTARI: HİZMET VERMİYORLAR, BİZZAT ŞAHİDİM

Ataşehir Mahallesi Muhtarı Mustafa Arı, hastanedeki bazı bölümlerin taşındığı için mahallede yaşayan birçok kişinin kendisine başvuruda bulunduğu bilgisini paylaşıyor. Ayrıca, Arı, 182 randevu hattının şu an hizmet veremediğini, hastanenin acil, çocuk ve kadın doğum bölümlerine giden hastalara hiçbir müdahale yapılmadan başka hastanelere sevk edildiklerini söyleyerek şunları belirtti: “Bizzat bunları yerinde inceledim ve gördüm. 450 bin Nüfusu olan Ataşehir halkımız şuan kapatılan poliklinikler nedeni ile hizmet alamıyor. Hastane yönetimi sadece yatak bölümünün olmadığını diğer hizmetlerin verildiğini ve acil hastalarımıza müdahale yapıldığını belirtiyor. Ama bunların hiçbiri yapılmıyor. Yaşanılanlara bizzat şahit oldum. Bizler tek devlet hastanemiz olan Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastenesi'nin tam teşekküllü bir hastane haline gelmesi için Ataşehir halkı olarak bunun mücadelesini sonuna kadar vereceğiz.”

'İKİ BÖLÜM BURADA VERİMLİ DEĞİL DİYE TAŞINMIŞ'

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Melahat Cengiz, aldıkları duyuma göre hastanenin başhekimi tarafından, 'Burada kadın doğum ve çocuk bölümü çok verimli çalışamıyor. Sancaktepe bu anlamda daha verimli' iddiasıyla taşındığını aktarıyor. Kamu hastanelerinin bir bütün olduğunu anlatan Cengiz, “Bu tip hastanelerde sadece verimlilik esasına bakılmaz” diyor: “Bir yandan şehir hastaneciliği gündemde bir yandan da Çapa Tıp Fakültesi, Bakırköy hastanelerinin taşınması gündemde. Bunun yanı sıra Fatih Sultan Mehmet Hastanesi'nin Kadın Doğum ve Çocuk Bölümleri yine Fatih Sultan Mehmet'e bağlı Sancaktepe tarafından açılan yeni bir hastaneye devri söz konusu oldu. Burası neredeyse 500 bin kişiyi ilgilendiren bir kamu hastanesi. Bu hastane Ataşehir ilçesine hitap eden tek hastane konumunda. Bayramdan sonra kamu hastaneleri ile görüşüp kamu hastanelerinin taşınamayacağını, birimlerin yok edilemeyeceğini konuşacağız. Kadın doğum, çocuk bölümleri, dahiliye ve cerrahi... Bu 4 ana branş bir hastane için olmazsa olmaz. İkincisi. Çünkü kamu hastaneleri bir bütündür parçalanması mümkün değil.”

Hastanenin internet sitesinden yapılan açıklama. Hastanenin internet sitesinden yapılan açıklama.

HASTANEDEN AÇIKLAMA: LÜKS VE KONFORLU...

Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi resmi internet sitesi üzerinden bu iki bölümünü taşındığına ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Hastanemizde hizmet vermekte olan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Kliniklerinin bulunduğu bina çok eski, nitelikli oda sayısı yetersiz ve sağlıksız olduğu için vatandaşlarımızın bu kliniklere olan talebi son derece düşüktü. Hastanemizdeki doğum sayıları ve yatış oranlarının azlığı da bunu desteklemektedir. Vatandaşlarımıza daha lüks ve konforlu hizmet verebilmek için bu binanın yeniden yapımı söz konusu olduğu için bu kliniklerin hizmeti sürmekte olup sadece yataklı servisleri ek hizmet binasına taşınmıştır. Poliklinik hizmetleri devam etmektedir...”