Cahit İncefikir: Spekülasyona fırsat vermeyin!

Adana Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili Cahit İncefikir, meyve sebze fiyatları hakkında açıklama yaptı. İncefikir, ramazan ayının yaklaştığı şu günlerde, denetimlerin artırılarak gıda spekülatörlerine fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Alper Kafalı

DUVAR - Adana Ticaret Odası'nda basın açıklaması yapan heyet üyeleri adına konuşan Cahit İncefikir, bu yıl yaş meyve ve sebzede hava sıcaklıklarının artması ile beraber gerek seracılıkta gerekse açık sebze ve meyve üretiminde ciddi rekolteler alınmaya başlandığını belirtti. İncefikir, "Bu durum arz talep dengesinin karşılanması açısından memnuniyet verici. Son günlerde domates fiyatlarının hem marketlerde hem de semt pazarlarında düştüğünü görmekteyiz. Bu düşüşün açık tarla ürünlerinin hasadının başlaması ile diğer sebze ve meyvelerde de yaşanacağını söyleyebiliriz" dedi.

Adana Hal Hakem Heyeti olarak üreticinin ürettiği ürünün tüketiciye ulaşması için çalışma sürdürdüklerini belirten İncefikir şöyle konuştu:

"Yurttaşlarımızın daha makul fiyatlarla meyve sebzeye ulaşabilmesi ve sürdürülebilir bir tarım için üreticinin de hak ettiği karşılığı alabilmesi noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüketicinin güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi ve üretimde istikrarın sağlanabilmesi için herkese görev düşmektedir. Kutsal Ramazan ayında denetimlerin artırılarak gıda spekülatörlerine fırsat verilmemelidir. Bu noktada üretimin arttığı bir dönemde tüketicilerimizin de ihtiyaçları kadar alım yapması piyasadaki fiyat dengesi açısından olumlu olacaktır.

'TARAFLAR SORUMLU DAVRANMALI'

Ramazan yaklaşırken üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını Hal Hakem Heyeti olarak takip etmeye devam edeceğiz. Üreticiden tüketicinin sofrasına gelinceye kadar tüm tarafların sorumlu davranması gerekiyor. Üretici-tüketici fiyatları arasındaki makasın kapanması gerekiyor. Bu makas kapanmadığı için üretici düşük fiyata ürün satarken, tüketiciler de daha pahalıya tüketmek durumunda kalıyor. Hem üreticinin hem de tüketicinin korunması için tarım topraklarının amaç dışı kullanılmasının önüne geçilmelisi gerektiğini ve girdi maliyetlerindeki vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz."