Kreşte kayyım düzeni!

Kayapınar Belediyesi’ne kayyım atanan Kaymakam Mustafa Kılıç, Zarokîstan-Xalxalok kreşine yeni düzenleme getiriyor. Tatil süresi bittiği halde açılmayan kreşte, anadilde eğitimin kaldırılabileceği iddiaları velileri kaygılandırıyor.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Kayapınar Belediyesi’ne 8 Aralık 2016’da kayyım olarak atanan Kayapınar Kaymakamı Mustafa Kılıç, belediyenin açtığı Zarokîstan-Xalxalok kreşinde bir dizi değişikliğe gidiyor. Kreşte eğitmen olarak çalışan personelin bir kısmının sözleşmesini yenilemeyen kayyım, temizlik çalışanları hariç, kreşin tüm personelinin dosyasını inceliyor. Kreşe çocuklarını gönderen veliler ise gelişmelerden endişeli.

Bir haftalık tatil süresi bittiği halde kreşin açılmaması ve kendilerine bir açıklama yapılmaması üzerine belediyeye giden veliler, burada Kültür Müdürlüğü’nden yetkililerle görüştüler. Yetkililerin kendilerine verdiği bilgiyi yetersiz bulan veliler, en çok kreşte anadilde eğitime son verilmesinden kaygı duyduklarını dile getirdiler.

ÇALIŞANLARA GÜVENLİK SORUŞTURMASI

Derya Çetiner Derya Çetiner

Belediye yetkilileriyle görüşen veliler arasında yer alan Derya Çetiner, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bizim kızın öğretmeni tatilden bir hafta önce ihraç edilmişti. Şimdi okullar açıldı ve mevcut öğretmenlerin sözleşmesi henüz yenilenmediği için biz de beklemedeydik. Ancak kreşin açılması bir türlü gerçekleşmeyince belediyeye gidip kültür bölümündeki yetkililerle konuştuk, ne olacak, diye. Onların dediği şu, 'Kreşteki temizlik görevlileri haricindekileri güvenlik soruşturmasından geçireceğiz, sakıncalı olmayanlarla kaymakam bey okeylerse devam edeceğiz.' Biz de ‘Müfredat değişecek mi, eğitim dili değişecek mi’ diye sorduk, ‘Tam kesin değil, ama Milli Eğitim müfredatında anadilde eğitimi yok, bu nedenle kreşte Kürtçeyi seçmeli ders şeklinde yapabiliriz’ dediler."

'HOCALARIMIZLA DEVAM ETMEK İSTİYORUZ'

Zarokîstan’ın Milli Eğitim'e bağlı olmadığını ve belediyenin kreşi olduğunu hatırlatan Derya Çetiner, “Bizlere böyle bir hizmet verdikleri için çocuklarımızı buraya gönderiyoruz” dedi. Bunu yetkililere de söylediklerini belirten Çetiner, “Bu eğitim yılının son 4 aylık süresinde hem hocalarımızı hem de aynı müfredatla devam etmek istediğimizi dile getirdik” dedi.

Çetiner, yetkililere ilettikleri talepler şöyle anlattı: “Çocuklara yeni öğretmenler ve dil değişikliği psikolojik zararlar verebilir dedik. Lütfen siyaseti çocuklarımızın üzerinden yapmayın dedik. Bizler sadece anadilde eğitim hakkımızı talep ediyor ve hocalarımızla devam etmek istiyoruz dedik. Yani kaymakam bey diye hitap ettikleri yeni başkanın insafına kalmış durumda her şey. Kayyım bilgilendirme yapmış, bu müfredat ve hocalarla devam edilmeyecek, diye. Yani okulun adı, içeriği, hocaları da kaymakam beyin istediği şekilde olacak.”

KREŞTE DİNİ EĞİTİM DÖNEMİ Mİ?

gonulmalkoc Gönül Malkoç

Derya Çetiner’in verdiği bilgilere kendisinin de ulaştığını kaydeden velilerden Gönül Morkoç, benzer kaygılar taşıdığını da ifade etti. Oğlunu Kürtçe eğitim veriliyor diye Zarokîstan kreşine gönderdiğini belirten Morkoç, “Yaklaşık 120 öğrenci devam ediyor Zarokîstan’a. Velilerin hepsi Kürtçe eğitim verildiği için burayı tercih ediyor” dedi.

Öğretmenlerin ve müfredatın değişmesini istemediklerini aktaran Morkoç, kreşin değişebileceği yönündeki kuşkularını şöyle ifade etti: “Çocuklarımıza nasıl öğretmenler ders verecek, bilmiyoruz. Yeni öğretmenlerin çocuklara ne öğreteceğini de bilmiyoruz. Çünkü yeterli ve resmi bir bilgi vermiyorlar. Bu nedenle etrafta söylentiler dolaşıyor. Örneğin kreşte dini eğitim de vereceklerine dair söylentiler var.”