Havalimanı taksicileri indi-bindi ücretini protesto etti

İstanbul'da taksilere getirilen indi-bindi ücreti, Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi üyeleri tarafından protesto edildi. Kooperatif üyesi taksiciler, uygulama kalkana kadar taksimetre ayarlarını değiştirmeyeceklerini ve yolcuları eski tarife üzerinden taşıyacaklarını açıkladılar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) kararı ile, taksilerde 0-2,5 km mesafe arasında 8 lira 75 kuruşluk ücretin uygulanması sorunları beraberinde getirdi. İndi-bindi ücreti nedeniyle vatandaşlar ve taksiciler arasında sorunlar yaşanırken, 600 taksi ile hizmet veren Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatif üyeleri, bu uygulamayı protesto etme kararı aldı.

'TAKSİMETRECİLERİN PARA KAZANDIĞI BİR ORGANİZASYON'

Konuyla ilgili açıklama yapan Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, "Burada taksicinin para kazandığı falan da yok, burada taksiciye büyük zulüm var. Sadece taksimetrecilerin para kazandığı bir organizasyon bu. Taksimetreciler burada 1 araçtan 195-200 lira taksimetre ayar parası alıyorlar. Biz 4 ay önce yüzde 2,5'luk zam için 200 lira taksimetre ayar parası verdik. Biz 400-500 yolcu alacağız ki sadece taksimetreciye ödediğimiz ayar parasını çıkartalım. Bu zam falan değil bununla yolcuyla bizim kafamızı karıştırdılar. Taksici esnafı 5 yılda yüzde 12 zam aldı. Akaryakıta yüzde 30 üzeri zam geldi. Bu yoğun trafikte para kazanamıyoruz. Bir esnafa bu kadar zulüm yapılmaz" dedi.

'BELEDİYEDEN BİR BEKLENTİM YOK'

Taksimetre ayarlarını yapmayarak kararı protesto ettiklerini söyleyen Can, "Ama bu sıkıntılarımızı bundan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi değil, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımıza bizzat anlatacağız bunu" şeklinde konuştu.

Taksiciler ve yolcular arasında gerginlik ve kavgalar yaşandığını aktaran Fahrettin Can, "Arkadaşımız dönüşte bir yolcu alıyor 5 lira yazmış tuşa basmış 8 lira 75 kuruş yazınca yolcu 'Kardeşim bu taksimetre ile oynuyor musun' diyerek kavga etmişler. Yapacaksınız doğru düzgün zam olsun esnafımızın yüzü gülsün" ifadelerini kullandı.

Konuyu UKOME'de tartıştıklarını kaydeden Can, bundan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden bir beklentilerinin olmadığını belirtti.

'YOLCUYLA KAVGA ETTİM'

25 yıldır taksici olduğunu dile getiren Özcan Güven ise, şunları söyledi:

"Müşterilerle bu indi-bindi zammı yüzünden kavga ediyoruz. Öğle saatlerinde bir yolcum ile tartıştım. Taksimetre 3 lira 45 kuruş, yazan 6 lira. Düğmeye bastığımız zaman 8 lira 75 kuruş yazdı ve bana 'Bu ne parası' dedi. Yolcumla tartıştık ve ben parayı almadım. Bu para taksicilere değil, taksimetre ayarlayıcılara gidiyor. Üç ay önce 200 lira verdik, yine 200 lira vereceğiz."

'VATANDAŞLA BİZİ KARŞI KARŞIYA BIRAKTILAR'

Yeni ayarlanan taksimetresinin fazla ücret yazdığı aktaran 22 yıllık taksici Ahmet Yaşar Suiçmez, bunu tutanak haline getirdiğini söyledi. Aracının muayeneye gönderdiğini belirten Suiçmez,"Dün yaptırdığım muayeneden hiçbir şey yapmadan paramı alıp göndermişler. Vatandaşla bizi karşı karşıya bıraktılar" dedi. (İSTANBUL/DHA)