Kadınlar ayakta: Tecavüz aklanamaz

Çocuk tacizinde suçların ertelenmesine yol açacak evlilik düzenlemesine karşı dün başlayan tepkiler bugün de devam etti. Türkiye'nin farklı noktalarında kadınlar eylemdeydi...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çocuğa cinsel taciz suçlarını erteleten yasa önerisine karşı dün Türkiye'nin farklı şehirlerinde başlayan protestolar bugün de devam etti. Kadınların başını çektiği eylemlerde yasadan geri adım atılması isteniyor.

Kapatılan askeri okulların yeniden açılması amacıyla bu hafta ikincisi yapılan "Sessiz Çığlık" eyleminde, failin mağdurla evlenmesi durumunda aldığı cezanın ertelenmesini sağlayacak olan cinsel istismar ile ilgili düzenleme de protesto edildi. Beşiktaş Demokrasi Anıtı'nda yapılan eyleme, CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek ve emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz da katıldı. Eyleme katılanlar, “Sessizlerin sesi olacağız", “Tecavüz meşrulaştırılamaz", “AKP çocuklardan elini çek", “Askeri okullar açılsın" döviz ve pankartları açtılar.

sessiz

Basın açıklamasını, Cumhuriyet Kadınları Derneği Şişli Şube Başkanı Müge Köksalan okudu. Askeri okulların kapatılmasını sağlayan Kanun Hükmünde Kararname'nin iptalini istediklerini belirten Köksalan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bağımsızlığın yegane güvencesi olduğunu kaydetti. CHP İstanbul Milletvekil Dursun Çiçek de “Sessiz çığlıklar şimdi askeri eğitim kurumları için devam ediyor. Bu mücadele bu karanlık iktidar sandığa gömülünceye kadar devam edecektir. Çünkü, sorunların temelinde bu iktidar vardır. Bu iktidarın karanlık anlayışı vardır" dedi.

eses

Eskişehir'de Demokratik Kadın Platformu üyeleri, cinsel istismar önergesine tepki gösterdi. Hoşnudiye Mahallesi İsmet İnönü Caddesi'ndeki Kanatlı Alışveriş Merkezi önünde toplanan yaklaşık 150 kadın, cinsel istismara uğrayan birey ile failin evlenmesi durumunda, failin cezasının geri bırakılması veya ertelenmesini içeren önergeyi protesto etti. 'AKP kız çocuklarını tecavüzcüleriyle evlendirme yasası çıkartıyor. Tecavüz meşrulaştırılamaz. Çocuklarımızı, bedenimizi hayatımızı savunmak için direnişteyiz' yazılı pankart açan kadınlara CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de destek verdi.

kadin

ÜLKÜ OCAKLI KADINLAR: YANLIŞTAN DÖNÜN

Düzce'de Anıtpark'ta toplanan Düzce Ülkü Ocakları Bayanlar Birimi'ne erkekler de destek verdi. Grup, 'Tokalaşmayı zina olarak nitelendirenler, tecavüz eden sapıkları aklamaya çalışıyorlar' yazılı dövizler açarak önergenin geri çekilmesini istedi. Düzce Ülkü Ocakları Bayan Birimi Başkanı Rümeysa Ataseven, basın açıklamasında TBMM'ye sunulan önergenin tam metnini okuyarak şöyle dedi, "Vicdan nedir bilmeyen ve küçük çocukların hayatlarını mahveden canilerin en ufak bir affedici unsurla yargılanmasını sindirmiyoruz. Bunun için tüm toplumumuzu tez zamanda tepki koymaya davet ediyoruz. Milletin seçtiği siyasileri de milletine yaptığı bu yanlıştan dönmeleri için uyarıyoruz."

CHP Şile İlçe Başkanlığı da cinsel istismar düzenlemesini protesto etti. Açıklama yapan İlçe Başkan Yardımcısı Memduh Kurdal, "İstismara uğramış çocukları tecavüzcüsüyle evlendirilip, tecavüzcüleri aklayacak sapık zihniyete asla geçit vermeyeceğiz, vermemeliyiz" dedi. Yapılan açıklamanın ardından ilçe başkanlığı önününde düzenlemeye karşı imza kampanyası başlatıldı.

İzmir'de de Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) üyesi kadınlar, 'cinsel istismara uğrayan birey ile failin evlenmesi durumunda, failin cezasının geri bırakılması veya ertelenmesini' içeren yasa teklifini basın açıklamasıyla protesto edip, imza kampanyası başlattı.

Samsun'da gözaltına alınanlar 12 kadın serbest 

Düzenlemeyle ilgili dün Samsun'da gösteri yapan ve polis müdahalesiyle gözaltına alınan 12 kadın Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifadeleri ardından akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Gözaltına alınan kadınlar polis otobüsüyle İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne götürülmüştü.

5 CHP’liye 4 saatlik gözaltı

İstanbul Avcılar’daki kaldırımlarda sprey boya ile ‘Tecavüz meşrulaştırılamaz’ yazan CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Okan Yılmaz ile diğer 4 yönetici gözaltına alındı. Kimlik tespiti ve sağlık kontrolünden geçirilen 5 genç, daha sonra serbest bırakıldı.

chp

CHP Avcılar Gençlik Kolları üyeleri dün akşam kaldırımlarda sprey boya ile ‘Tecavüz meşrulaştırılamaz’ diye yazmaya başladı. Polis ekipleri saat 21.00 sıralarında CHP Gençlik Kolları Başkanı Okan Yılmaz, diğer yönetici ve partililer Hazal Arslan, Can Paş, Gamze Karabacak, Ali Çağrı Ünkaya'yı gözaltına alındı. CHP’li gençler, Avcılar Merkez Karakolu’na götürüldü. Burada kimlik tespitleri yapılan ve ifadeleri alınan CHP'li gençler için İlçe yöneticileri, CHP Milletvekili Ali Şeker, Belediye Başkanı Handan Toprak, Parti Meclisi üyesi Turan Hançerli ve belediye meclis üyeleri karakola giderek gelişmelerle ilgili bilgi aldı. CHP'li gençler Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra savcılığın talimatı ile saat 01.00 sıralarında serbest bırakıldı. Öte yandan CHP tarafından Avcılar'da Belediye Havuz Meydanı önünde kurulan stantta da önergeye karşı imza kampanyası başlatıldı.

TÜSİAD Başkanı Symes: Çocuğu koruyan anlayıştan asla taviz verilmemelidir

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, cinsel istismar suçlarına yönelik kanun teklifiyle ilgili konuştu. Symes, "Getirilme niyeti ne olursa olsun söz konusu düzenlemenin hukuken ve toplumsal yansıması açısından getireceği sakıncalar etraflıca tartışılmalıdır. Çocuğu koruyan anlayıştan asla taviz verilmemelidir" dedi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKFONED) İzmir'de düzenlediği 20'nci Girişim ve İş Dünyası Zirvesi'nde konuşan Symes, yasa teklifinin kamuoyunda haklı olarak çok güçlü tepki gördüğünü söyledi.