Marmara için 'kıyamet' senaryosu

Prof. Dr. Cenk Yaltırak'a göre Marmara'da 1509’da meydana gelen ve 'Küçük Kıyamet' olarak adlandırılan depremin aynısını üretecek stres birikti. Yaltırak, "Kentlerin yüzde 30'u yıkılacak, nüfusun yüzde 10'u hayatını kaybedecek" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği Akıllı Belediyecilik Zirvesi’nin ikinci gününde olası Marmara depremine ilişkin veriler değerlendirildi.

Toplantıda konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, 5 bin kilometrenin üzerinde sismik veriyi yaklaşık 5 yılda inceleyip haritalandırdığını söyledi. Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara'da 1509’da meydana gelen ve Kıyamet-i Suğra (Küçük Kıyamet) olarak adlandırılan depremin aynısının meydana geleceğini öne sürdü. Depremin birden fazla kenti etkileyeceğini iddia eden Yaltırak, nüfusun yüzde 10’u ve şehirlerin yüzde 30’unun yok olacağını ileri sürdü.

İstanbul için deprem uyarısıİstanbul için deprem uyarısı

'AT KUYRUĞU ÖRGÜ FAY SİSTEMİ'

Habertürk gazetesinde yer alan habere göre Prof. Dr. Cenk Yaltırak, şunları söyledi: “Marmara Bölgesi’ndeki fay tek bir fay değil. Üç ana kol var. ‘Tek fay’ ya da ‘çek ayır parçalı fay’ değil, ‘at kuyruğu örgü fay sistemi’ dediğimiz bir yapı söz konusu. Güneydeki hat İmralı Adası-Tuzla, hemen üzerinde yer alan hat Bandırma-Behramkale istikametinde uzanıyor. Asıl hat Kuzey Anadolu Fay Hattı dediğimiz ve Marmara Denizi’nden geçen hat. Bu hatta yerin 25 kilometre altında yılda 19 milimetrelik bir hareket söz konusu. Bu faylar denizin tabanında çukurlar ve sırtlar meydana getiriyorlar. Dolayısıyla her biri bir diğerini tetikliyor. Aynı yerde arka arkaya depremler oluyor ve bütün depremler Doğu’ya doğru göç ediyor. Bir domino etkisi söz konusu. Bütün bunlar tek bir hat olmadığının en büyük kanıtları.”

İstanbul'da deprem: Maalesef kesin!İstanbul'da deprem: Maalesef kesin!

'BİRDEN FAZLA MERKEZİ YIKACAK'

Kayda girmiş ve literatüre geçmiş kataloglardaki deprem sayısının Marmara Bölgesi’nde 329 olduğunu kaydeden Yaltırak, “Bu depremlerin yüzde 87’si kuzey, yüzde 8’i güney, yüzde 5’i orta kolun geçtiği alanları etkileyen depremlerdir. Bahsi geçen deprem meydana geldiği takdirde Marmara Denizi’nde kıyısı olan yerlerde birden fazla merkezi yıkacaktır’’ diye konuştu.

1509 depremi öncesindeki stresle şu an oluşan stresin aynı olduğunu belirten Yaltırak, 1509’da meydana gelen Kıyamet-i Suğra’nın (Küçük Kıyamet) aynısının meydana geleceğini, nüfusun yüzde 10’u ve şehirlerin yüzde 30’unun yok olacağını ileri sürdü.

İstanbul depreminde en çok hangi ilçeler etkilenecek?İstanbul depreminde en çok hangi ilçeler etkilenecek?