IŞİD yangını asit yağmuruna yol açacak

IŞİD yaktığı fabrikadan yükselen gaz bulutu Türkiye'ye doğru ilerliyor. Kimyasal gazın asit yağmuruna yol açacağı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD'in ateşe verdiği kükürt fabrikasından yükselen gaz bulutu, rüzgar nedeniyle Türkiye'ye ilerledi. Sülfür bulutu Türkiye sınırına ulaştı.

NTV canlı yayınında konuşan meteoroloji editörü ve meteoroloji yüksek mühendisi Gökhan Abur, yarın akşamdan itibaren rüzgarın getirdiği bulutların Mardin-Şırnak arasında yağışa neden olacağını söyledi. Yağışla birlikte nemin artacağına dikkat çeken Abur, su buharı ile SO2'nin (sülfür dioksit) karışması ile asit oluşacağını belirtti.

Musul'da zehirli gaz alarmı: 1000 kişi hastanedeMusul'da zehirli gaz alarmı: 1000 kişi hastanede

'ASİT YAĞMURU BİTKİ ÖRTÜSÜNÜ YAKABİLİR'

Abur konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Ve dolayısıyla bize doğru yaklaştıkça, yağışın etkisini artırmasını beklediğimiz cuma ve cumartesi günü tamamen bizim sınırlarımız içine girmiş olacak. Bu yağmur damlacıkları artık asitle yüklü olacak. NASA'nın da bildirdiğine göre bizim için en tehlikelisi bu asit yağmurlarının bölgedeki bitki örtüsünü yakması. Dolayısıyla hem yer seviyesinde bitki örtüsü yanmış olacak hem ağaçlara zarar verecek.

'HAVADA KALMA SÜRESİ 7 GÜN'

Bir varsayıma göre de bunun havada kalma süresi 7 gün. SO2'nin havada kalma süresi. Onun tetikleyecek başka bir kimyasal reaksiyona girmediği sürece. Ama bu kimyasal reaksiyona çok büyük oranda girecek ve asiti oluşturacak. İnşallah rüzgar o kadar hızlanmaz, belki yavaşlayabilir.

Yarın akşam Şırnak ve Mardin'de yağış var. Ama cumartesi hemen hemen tümünde var. Gaziantep'e kadar olan bölgede yağış görünüyor. NASA tarafından 24 Ekim’de yayınlanan bir harita, zehirli gaz bulutunun Irak’ın başkenti Bağdat’tan Türkiye’nin güney kentlerine kadar geniş bir alana ulaşabileceğini gösteriyor."