Türkiye'nin en büyük çevre davası öncesi 'kente giriş' tartışması

Cerattepe davası 19 Eylül Pazartesi günü Rize İdare Mahkemesinde görülecek. Madencilik faaliyetinin karar duruşması için çevre illerden gelenlerin kente girişine izin verilmeyeceği haberleri var. Yeşil Artvin Derneği tepkili.

Google Haberlere Abone ol

Özlem Akarsu Çelik  [email protected]

DUVAR- Cengiz Holding'in Artvin-Cerattepe'de çıkarmaya çalıştığı madene karşı 760 davacı ve 61 avukatla açılan davanın karar duruşması 19 Eylül Pazartesi günü Rize İdare Mahkemesi'nde görülecek. Türkiye'nin en büyük çevre davasına yoğun ilgi beklenirken Rize Emniyeti'nin dışarıdan gelecek kişileri kente almayacağı yönünde haberlerin kamuoyuna yansıması üzerine davanın sembolü olan Yeşil Artvin Derneği'nden yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

'MAHKEME HALKA KAPATILAMAZ!'

"Bildiğiniz üzere 19 Eylül 2016 tarihinde Rize İdare Mahkemesi'nde Cerattepe davasının duruşması yapılacaktır. Duruşma gününün yaklaşmasıyla birlikte maden şirketi ve işbirlikçilerinin kamuoyunu yanıltma, tehdit ve korkutma çabaları artmıştır. Bir hukuk devletinde yargılama ayrım gözetmeksizin bütün vatandaşlara açıktır. Türk Milleti adına karar veren mahkemelerin duruşmalarının da halka kapatılması yasal olarak mümkün değildir. Sadece davalara taraf olanların değil bütün ulusun duruşmalara katılma hakkı vardır. 'Yargılamanın aleniyeti' ilkesinin gereği de budur. Bu nedenle maden şirketi ve işbirlikçilerinin oyununa gelmeyerek Artvin'deki ve bütün ülkedeki Artvinli hemşerilerimizi, çevre dostlarını ve bütün vatandaşlarımızı 19 Eylül 2016 Saat 09.00'da Rize İdare Mahkemesi'ndeki duruşmayı izlemek üzere bekliyor, kamu yöneticilerini ve güvenlik güçlerini adil yargılama ve yargıya ulaşım hakkını temin etmek üzere göreve çağırıyoruz."

YARGI, 2 KEZ 'MADENE HAYIR' DEMİŞTİ

Cerattepe'deki madencilik girişimleri 2009 ve 2016 yıllarında olmak üzere iki defa mahkemeler tarafından durduruldu. Şimdi üçüncü defa tekrarlanan yargı sürecinin sonunda, mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Cerattepe’deki maden arama projesi için verdiği Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararını iptal ederse yargı bir kez daha 'Artvin'de maden arama çalışması yapılamaz' diyecek.

Rize İdare Mahkemesi, 24 Aralık 2014'te verdiği iptal kararında, "Ya Artvin ya maden!"sloganına ilham veren şu ifadeleri kullanmıştı, “Planlanan maden faaliyetlerinin hayata geçirilmesinin Artvin ilinin sakinleri açısından yaşam alanı olmaktan çıkaracağı, proje ile projenin etkisi altındaki yaşam alanlarının bir arada olamayacağı kanaatine varılmıştır.” Bu karara karşın Özaltın Holding, bir gün sonra birkaç değişiklikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yeniden başvurarak bir kez daha ÇED olumlu kararı almıştı.

DURUŞMADA BULUŞMA ÇAĞRISI

Özaltın'dan sonra Cengiz Holding, çevre örgütlerine göre 'hülle ile' Artvin'deki maden faaliyetlerine dahil oldu. Şubat 2016'da, Cengiz Holding'in bölgeye sokmak istediği iş makinelerine polis ve jandarmanın eşlik etmesi kamuoyunda çok tartışılmıştı. Artvinliler'in madencilik faaliyetlerine karşı yaklaşık 30 yıldır yürüttüğü mücadelenin sembolü haline gelen Yeşil Artvin Derneği'nin Başkanı Nur Neşe Karahan, şubat ayında gerçekleştirilen o eylemler sırasında gözaltına alınmış daha sonra serbest bırakılmıştı.

Artvin halkı iş makinelerini Cerattepe'ye sokmamak için günlerce direndi ve bunun üzerine Hükümet, yargı sürecinin sonuçlanmasının bekleneceği sözünü verdi. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun, STK temsilcileriyle görüştüğü saatlerde Cengiz Holding'e yer tahsisi yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Çok sayıda çevre aktivisti ve sivil toplum örgütüyle bazı siyasi partiler pazartesi günkü dava için Rize'de buluşma çağrısı yaptı. Yeşil Artvin Derneği tarafından sosyal medyada paylaşılan görüntülü mesajlarda Müjdat Gezen, Volkan Konak, Edip Akbayram, Onur Akın, Şükriye Tutkun'un aralarında bulunduğu sanatçılarla Aylin Nazlıaka, Melda Onur, Alper Taş gibi siyasetçiler ve Çarşı Grubu yer aldı. Mesajlarda "Cerrattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez!", "Cerrattepe doğmamış çocukların geleceğidir", "Cerrattepe'ye dokunmayın" ifadelerine yer verildi.

Etiketler Artvin Cerattepe çevre