Sazan'ı hastane kapısından çevirdiler

Fidanlık Kampı'nda yaşayan 5 yaşındaki Sazan Kaçan ameliyat için İstanbul'da bulunan Dr. Siyami Ersek Hastanesi'ne getirildi. Fakat 18 bin lira olduğu söylenen ameliyat için bu kez 45 bin lira istendi.

Google Haberlere Abone ol

Hacı Bişkin  [email protected]

DUVAR - Irak’ın Şengal bölgesinden gelenler Ezidiler, Diyarbakır’da kurulan Fidanlık Kampı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na bağlı olmadığı için hastanelerde 'Sağlık Turizm Hastası' kapsamında tedavi ediliyor. Sağlık Turizmi Hastası kapsamında tedavi edilen mülteciler Türkiye vatandaşlarının 3 katı daha fazla para ödeyerek tedavi ediliyor.

Kaçan ailesi Türkiye'ye giriş yaptığı zaman Şırnak İl Afet Acil Durum Müdürlüğü tarafından kendilerine geçici bir kimlik kartı verildi. Fakat Şırnak'ta devam eden sokağa çıkma yasağı nedeniyle 5 yaşındaki Sazan'ın kimlik numarası güncellenemedi. Mülteci kimliği üzerindeki bilgilerin güncellenememiş olmasından dolayı Siyami Ersek Hastanesi, Sazan'ın ameliyatının 40 ile 45 bin lira karşılığında gerçekleştirileceğini söyledi.

TEDAVİ İÇİN 45 BİN TL GEREKİYOR

IŞİD'in saldırıları sonucu Türkiye'ye sığınan Sazan Kaçan'ın hastalığını ve ameliyatı için ailenin destek beklediğini kamuoyuna duyurduğumuz haberin ardından Türkiye'den ve yurtdışından birçok kişi Kaçan'ın ameliyat masraflarını üstlenmek istedi. İsmini vermek istemeyen bir vatandaş Sazan'ın 18 bin lira olan hastane masraflarını karşılayacağını söyledi. Bunun üzerine Kaçan'ın ailesi kızlarının ameliyatı için Diyarbakır'dan İstanbul'a geldi. 5 yaşındaki Sazan'ın kimliğindeki mülteci numarasının güncel süresi dolduğu için ameliyatı yapılamadı.

Dr. Siyami Ersek Hastanesi Yabancı Danışma Ofisi'nden konuyla ilgili olarak Duvar'a şu açıklamalarda bulundu:

“SGK'nın mülteci hastalarla ilgili düzenlemiş olduğu yasalara göre, Sazan bebeğin ameliyat masrafları 18 bin TL olarak görünüyor. Bu fiyat artabilir, azala da bilir. Fakat Sazan'ın kimliğindeki mülteci numarası şu an geçersiz görünüyor. Bunun için Sağlık Turizmi Hastası olarak ameliyat edilebilir. Bu da hastanın tedavisi için 40 ile 45 bin TL bir masraf gerektiriyor.”

ACİLEN AMELİYAT EDİLMESİ GEREKİYOR

'Fellat Tetralojisi' teşhisi konulan Sazan Kaçan'ın kalbi delik ve akciğerine giden damarın dar olması nedeniyle nefes almakta zorluk yaşıyor.

Diyarbakır'dan İstanbul'a Sazan'ın tedavisi için gelen 40 yaşındaki baba Somükcan Kaçan, hastane kapısından geri dönerek şunları söyledi:“ Biz Diyarbakır'dan İstanbul'a geldiğimizde kızımın ameliyat edilip iyileşeceği hayaliyle geldik. Fakat hastaneye geldiğimizde ödememiz gereken para miktarının 18 bin değil 45 bin TL olacağını söylemeleri üzerine kızımı tedavi ettiremedik. Şırnak'ta yasak devam ettiği için kimlik bilgilerimizi de güncelleyemiyoruz. Doktorlar kızımın acil bir şekilde ameliyat edilmesi gerektiğini söylüyor. Aksi takdirde kızım ölebilirmiş. Buradan elimiz boş döndü. Şu an İstanbul'da bekliyoruz.”

NE OLMUŞTU ?

Kaçan ailesi IŞİD'in, Irak'ta bulunan Şengal bölgesine saldırması nedeniyle 2014'te Şırnak'a göç etmek zorunda kaldı. Kaçan ailesi daha sonra Şırnak'taki çatışmalardan dolayı Diyarbakır'da bulunan Fidanlık Kampı'na yerleşti. Fidanlık Kampı AFAD'a bağlı olmadığı için burada bulunan mülteciler 2'nci ve 3'ncü sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.

Sazan Kaçan'ın hastalığını 12 Ağustos'ta kamuoyuna duyurduk. Bunun üzerine birçok kişi Kaçan'ın hastane masraflarını ödemek istediklerini söylemişti.

'Kızım gözlerimin önünde eriyor''Kızım gözlerimin önünde eriyor'