Cerattepe'de ÇED olumlu raporu iptal edildi

Cerattepe'de maden faaliyetleri için verilen ilk ÇED olumlu raporunu iptal kararı Danıştay tarafından onandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Artvin Cerattepe Mevkisi'nde yapılmak istenen madene verilen Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun iptal edilmesi kararı Danıştay tarafından onandı.

Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkisi'nde yapılmak istenen bakır madeni için, 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu raporunun verildi.

Artvinlilerin karşı çıkması üzerine maden izni mahkemeye taşındı. Rize İdare Mahkemesi'nde görülen davada ÇED olumlu raporunun iptaline karar verdi. Şirketin karara itirazı üzerine dava Danıştay 14'üncü Dairesi'nde taşındı. Danıştay'ın yerel mahkeme kararının onanması ile ilk ÇED raporu iptal edilmiş oldu.

Fakat yerel mahkemenin kararının ardından şirket ikinci bir ÇED olumlu raporu aldı. Bunun üzerine Yeşil Artvin Derneği, geçen yıl Haziran ayında 751 kişi ile yeni bir iptal davası açtı. Bilirkişi raporunun hazırlanmasının ardından, dava 19 Eylül'de görülecek.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin Baro Başkanı Ali Uğur ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı toplantıda Danıştay'ın kararı değerlendirildi. Kararla ilgili açıklama yapan avukat Bedrettin Kalın, mahkeme kararı ile haklılıklarının bir kez daha ortaya çıktığını savundu.

Yeni ÇED olumlu raporuna 751 kişi ile itiraz ettiklerini hatırlatan Kalın, bunun Türkiye'nin en büyük çevre davası olduğunu belirtti. Danıştay kararının önemli bir dayanak olacağını söyleyen Kalın, ikinci ÇED olumlu raporu davasında da dikkate alınacağını umduklarını ifade etti. (DHA)