Bakanlık, Saray'da maden açılmasına izin verdi

İstanbul'da yapılan 3. havalimanı inşaatına malzeme sağlamak gerkçesiyle Saray'da maden ocağı açılmasına izin verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da devam eden 3. havalimanı inşaatına malzeme sağlamak gerekçesiyle, Saray'da 100 hektarlık ormanlık alanda, maden ocağı açılması için bakanlık onay verdi.

Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak'ın haberine göre, Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon ortaklığı ile kurulan İGA Havalimanı AŞ, Tekirdağ'ın Saray ilçesinde maden açmaya hazırlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan izin alan şirket Safaalan Mahallesi'nde bulunan 100 hektarlık ormanda dinamitlerle çalışacak.

Saray Doğayı Koruma Derneği ise verilen iznin iptali için dava açmaya hazırlanıyor. Dernekten yapılan açıklamada, "Cerattepe halkı Mehmet Cengiz’e gereken cevabı verdi. Çocuklarımız,yarınlarımız için kazanmak zorundayız." denildi.

BAKANLIK ÇED GEREKLİ DEĞİL DEDİ

Artvin’nin Cerattepe bölgesinde de maden ocağı açmak isteyen ve halkın yoğun tepkisine neden olan Mehmet Cengiz’in de ortak olduğu İGA Havalimanı AŞ’nin, bu sefer Tekirdağ'ın Saray ilçesinde maden açacak. Şirket daha önce de İstanbul ormanlarında maden ocağı açma izinleri almıştı.

Şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na 20 Mayıs’ta 3. havalimanına malzeme üretme gerekçesiyle ormanlık alana Granit Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi kurma projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu.

Başvuru dosyasında faaliyet alanında açık ocak işletmeciliği yapılacağını ifade edilirken, granit üretimi için iş makineleri ve patlayıcı madde kullanılarak delme patlatma yöntemi ile çalışılacağını belirtildi. Bakanlık 1 Haziran’da şirketin başvurusu için "ÇED gerekli değildir" kararı verdi.

ÇEVRE DERNEĞİ DAVA AÇIYOR

Saray Doğayı Koruma Derneği avukatı Demet Karpat karara karşı dava açmaya hazırlandıklarını söyledi. Karpat, dosya hazırlanırken Saray Belediyesi’nin ve Tekirdağ Halk Sağlığı Merkezi’nin görüşü alınmadığının altını çizdi.

Dernek yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise "Her geçen gün daha da şiddetli bir şekilde hissettiğimiz doğa katliamlarına bölgemizde bir yenisi daha eklenmek isteniyor. Bu kez de Safaalan mahallemiz, İGA havalimanı şirketi tarafından açılmak istenen Patlatmalı Granit Taşocağı ve Eleme tesisi tehdidiyle karşı karşıya! İşin skandal boyutu ise 100 hektarlık ormanlık alanı tahrip edecek, hayvancılığı bitirecek, halk sağlığında ciddi olumsuzluklara yol açacak bu proje için Çevre İl ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ‘ÇED gerekli değildir kararı’ vermesi" denildi.