Bolu'daki dinlenme tesisinde tespihli 'Nazi bebekler' satılıyor

İstanbul-Ankara Otoyolu üzerindeki dinlenme tesislerinde satılan tespihli ve Gamalı Haç'lı oyuncaklara vatandaşlar 'Nazi bebek' adını vermiş.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bolu'daki bir dinlenme tesislerinde elinde tespih üzerinde Nazi sembolü Gamalı Haç bulunan bebekler satılıyor.

Habertürk'ten Serkan Akkoç'un haberine göre bebekler İstanbul-Ankara Otoyolu’nun Ankara yönünde ve Bolu yakınında bulunan dinlenme tesislerinde satılıyor. Vatandaşların adını “Nazi bebek” koyduğu oyuncak bebeğin başında bir bere, elinde ise tespih var. Bebekleri satan tesis yetkilileri, oyuncakları İstanbul'daki bir hediyelik eşya firmasından aldıklarını ancak 'bilinçli olarak getirip satmadıklarını' söylüyor.

İKİ BAKANLIK DENETLİYOR

Etiketinde Çince açıklamalar bulunan “Nazi bebek”in üzerinde, ürünün çocuklar için güvenli ve sağlıklı olduğunu ve Avrupa Birliği mevzuatına göre üretildiğini belirten CE işareti de yok. Bebekleri ithal eden firmanın da İstanbul Ticaret Odası’nda kaydı bulunmuyor.

Oyuncaklara ilişkin denetimler, ithalat sırasında Ekonomi Bakanlığı’nca, iç piyasada ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılıyor.

Bakanlık yetkilileri şikâyet geldiği takdirde, ‘Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik’ uyarınca gerekli koşulları taşımayan oyuncakların önce mevzuata uygun hale getirilmesini istediklerini, bu yapılmadığı takdirde toplatılması kararı aldıklarını ifade etti.

Türkiye Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Başkanı Yakup Kireççi, 22 yıldır oyuncak sektöründe olduğunu belirtip şimdiye kadar bu tür ideolojik kavram içeren bir ürün görmediğini söyledi. Oyuncakların sağlığa zararlı olup olmadığının titiz bir şekilde incelendiğini söyleyen Kireççi, “Bu inceleme Türkiye’ye yasal yollardan giren her oyuncak için yapılıyor. Ancak Türkiye’ye yasal olmayan yollardan giren oyuncaklar da var. Bunun çözümünü uzun zamandır devletimizden bekliyoruz” dedi.

Haberin tamamı