Türkiye ve İtalya'daki sendikalardan ikili anlaşmalarla ilgili çağrı

CGIL ve DİSK tarafından yapılan ortak açıklamada, "İki ülke arasındaki ticareti artırma hedefi, istihdamın artırılmasıyla bağlantılı olursa anlamlıdır" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya Genel Emek Konfederasyonu (CGIL) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu (DİSK) İtalya ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmalara ilişkin ortak bir açıklama yaptı.

DİSK ve CGIL, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için işçi hakları ve sendikal özgürlüklerin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Sendikalar, Türkiye ve İtalya hükümetlerini göçmen haklarına saygı göstermeye ve barışçıl yollar geliştirmeye davet etti.

Ortak açıklamada ticareti geliştirmeye çalışırken işçi hakları ve ifade özgürlüğü gibi demokratik hakların dikkat alınması gerektiği ve Türkiye’deki işçilerin Avrupa temsil organlarına dahil edilmesi gerektiği hatırlatıldı.

DİSK ve CGIL’nin ortak açıklamasında  “İki ülke arasındaki anlaşmalarda ilgili piyasaların teşvikinden ve desteklenmesinden bahsedilirken, temel işçi haklarını ve örgütlenme özgürlüğünü içeren insan hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmesinden ve bunların teşvik edilmesinden söz edilmiyor. “İki ülke arasındaki ticareti artırma hedefi; sosyal güvenliği, iş güvencesini, işyerinde sağlık ve güvenliği ve demokrasiyi geliştirerek ve ayrıca her iki ülkede de toplu pazarlığı güçlendirerek istihdamın artırılmasıyla bağlantılı olursa anlamlıdır" denildi.

Açıklamada, "Türkiye'nin Avrupa umutlarını güçlendirme arzusu bağlamında, bunların sosyal adaleti, yurttaş haklarını, ifade özgürlüğünü, sosyal diyalogu ve insana yakışır işi teşvik etme ortak amacına dayanması gerekli olacaktır" ifadeleri yer aldı.

'GÖÇMEN VE MÜLTECİLERE SAYGI'

Türkiye'deki işçilerin Avrupa temsil organlarına dahil edilmesi talep edilen açıklamada, göçmen haklarıyla ilgili de çağrı yapıldı. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: Türkiye’deki işçilerin, Avrupa Çalışma Konseyleri (EWC) gibi Avrupa temsil organlarına dahil edilmesi için yollar bulunması ve denemeler yapılması için de çağrıda bulunuyoruz. Böylece Avrupa düzeyinde sendikal deneyim paylaşımını ve işbirliğini güçlendirebiliriz. Ayrıca, İtalya ve Türkiye arasındaki işbirliği anlaşmasında, iki devletin insan haklarına ve menşe ülke farketmeksizin göçmenlere, sığınmacılara ve mültecilere tam olarak saygı göstereceğine dair karşılıklı bir taahhüdün bulunmasını da temel önemde buluyoruz."

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Mario Draghi arasında 5 Temmuz'da gerçekleşen Hükümetlerarası Zirve'de 9 anlaşma imzalanmıştı. Anlaşma kapsamında 30 milyar dolarlık ticaret hacminin hedeflendiği belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler cgil disk