Türkiye ekonomisi için bir kötü haber de Dünya Bankası'ndan

Dünya Bankası, Türkiye için büyüme tahminini yüzde 2'de yüzde 1,4'e düşürdü. Finansal istikrarsızlığın, enflasyonla birlikte yoksulluktan kurtulmayı baltalayacağı vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası banka ve finans kuruluşları, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini arka arkaya aşağı çekmeye başladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye ekonomisi için 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 4,3’ten yüzde 2,4’e çekmesinin ardından S&P Global da mart sonunda yayınladığı raporda, beklentisini 3,7'den 2,4'e düşürmüştü.

Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahminini düşüren son kurum ise Dünya Bankası oldu. Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya (ECA) Bölgesi raporunda, Türkiye'nin 2022’de yüzde 1,4 oranında büyüyeceği öngörüldü. Dünya Bankası önceki raporunda da Türkiye için beklentisini yüzde 3'den yüzde 2'ye revize etmişti.

Raporda; Türkiye’nin eylül ayında başlayan faiz indirimlerinin talebi canlandırmakla birlikte makro finansal istikrarsızlığı artırdığı belirtilerek, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin de riskleri daha da büyüttüğü ifade edildi. Artan enerji ve gıda fiyatlarının en çok yoksul kesimi etkileyeceğine işaret edilerek, "İstihdam artışıyla (beklenen) pandemi sonrası yoksulluktan kurtulma çabalarını tehlikeye atacak” denildi.

KORONA DÖNEMİNDEN DAHA BÜYÜK KÜÇÜLME

ECA güncelleme raporunda ayrıca bölge ekonomisinde 2022’de yüzde 4,1 oranında küçülme beklendiği ve bu oranın COVID-19 salgınından daha büyük bir etki anlamına geldiği ifade edildi. Rapora göre Ukrayna ekonomisi savaş nedeniyle yüzde 45,1, Rusya ise savaş ve yaptırımlar nedeniyle de yüzde 11,2 oranında küçülecek.

6 ÜLKEDE RESESYON ÖNGÖRÜSÜ

Raporda, Rusya ve Ukrayna yanında Belarus, Kırgızistan, Moldova ve Tacikistan'ın bu yıl resesyona gireceği tahmin ediliyor. Savaşın etkileri nedeniyle Avrupa'da da büyüme beklentileri aşağı yönlü revize edildi. (EKONOMİ SERVİSİ)