Türk şirkete ödeme yapıldı, Sierra Leone'deki 'elektrik krizi' çözüldü

Batı Afrika ülkesi Sierra Leone, Karpowership şirketine olan fatura borcunun üçte birinden fazlasını ödemesinin ardından şirket başkent Freetown'a enerji tedarikini yeniden başlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye merkezli Karpowership şirketine olan borcun kısmen ödenmesinin ardından, Batı Afrika ülkesi Sierra Leone'de özellikle başkent Freetown'da son haftalarda etkili olan 'elektrik krizi' çözüldü. Enerji Bakanı Kanja Sesay, yaşanan krizin sorumluluğunu kabul ederek dün görevinden istifa ederken, aynı gün açıklama yapan hükümet, şirkete olan toplam 48 milyon dolarlık borcun bir kısmının ödendiğini duyurdu.

BBC'nin haberine göre, Sierra Leone'nin firmaya 18 milyon dolarlık ödeme yapmasının ardından, haftalardır elektrik kesintilerinin yaşandığı ülkeye yeniden elektrik tedariki sağlandı. Freetown'ın elektrik tedarikinin çoğu, ülke kıyılarının açıklarındaki bir Türk gemisinden geliyor. Karpowership firması, geçen hafta yaptığı açıklamada, ödenmeyen faturalar sebebiyle başkente sağladığı elektriği 60 megavattan 6 megavata düşürdüğünü açıklamıştı. Ancak, elektrik tedarikinde daha uzun süredir aksamalar yaşanıyordu.

ŞİRKET SÖZCÜSÜ DE ÖDEMEYİ DOĞRULADI

Başta Freetown olmak üzere ülkedeki pek çok büyük şehirde günler boyunca elektrik kesintileri yaşanıyordu; bu şehirlerdeki hastaneler de söz konusu kesintilerden etkileniyordu. Reuters'ın haberine göre, bir doktor, elektrik olmaması sebebiyle en az bir bebeğin hayatını kaybettiği bilgisini vermişti. Sağlık çalışanları da tıbbi prosedürler sırasında cep telefonlarının ışığından yararlanmak durumunda kalıyordu. 

Elektriğin yeniden sağlanmasından önce BBC'ye konuşan, Freetown'da okuyan üniversite öğrencisi Fatmata Gassim, "Kıyafetlerinizi nasıl ütülersiniz? Nasıl yemek yaparsınız? Nasıl uyursunuz? Biz böyle yaşamak zorunda kalmayalım diye elektrik faturalarımızı ödüyoruz" demişti. Şirketten bir sözcü, Reuters'a yaptığı açıklamada, ödemenin yapıldığını ve başkente olan enerji tedarikinin yeniden sağlandığını teyit etti.

BO, KENEMA, KOİDU...

Karpowership, daha önce de eylülde ödenmemiş faturalar gerekçesiyle ülkeye olan elektrik tedarikini kesmişti. BBC'ye göre, şirket, dünyanın en büyük yüzen enerji santrali operatörlerinden biri, pek çok ülke de elektriğini buradan karşılıyor. Şirket, ekimde de uzun süre boyunca ödeme alamadığı gerekçesiyle Guinea-Bissau'ya elektrik tedarikini de kısa bir süreliğine kesmişti. Son dönemde Sierra Leone'deki elektrik kesintilerinden, başkentin yanı sıra Bo, Kenema ve Koidu kentleri de olumsuz etkilenmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)