Türk-İş Başkanı'ndan eleştirilere yanıt: Emekçiler rahat olsun

Asgari ücret görüşmelerinde kırmızı çizgilerinin açlık sınırı olan 7 bin 785 lira olduğunu açıklaması nedeniyle eleştirilen Ergun Atalay, "Açlık sınırını kabul etmişiz gibi algı oluşturuldu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk-İş Başkanı Ergun Atalay'ın önümüzdeki hafta başlayacak asgari ücret görüşmeleri için 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak açıkladıkları 7 bin 785 TL'nin kırmızı çizgileri olduğunu, bu rakamın aşağısında bir rakamla masaya oturmayacaklarını söylemesi tartışmalara neden oldu.

'VERİLMESİ GEREKEN MÜCADELEYİ EN İYİ ŞEKİLDE VERECEĞİZ'

Sözcü'den Cem Yıldırım'ın haberine göre işçiler, “Başkan gel bu para bile bir ay sen geçin” diyerek Atalay'ın sözlerine tepki gösterdiler. Ergün Atalay tepkilerin ardından yaptığı açıklamada “Açlık sınırını sanki asgari ücret olarak kabul etmişiz gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı. Ben pazarlık masasında bana sorulduğunda, açlık sınırı ortada ben bunun üzerini konuşacağım demek istedim. Bugüne kadar açlık sınırının altında zam aldığımız da oldu. Ama tabanın isteği bu yöndeydi” ifadelerini kullandı.

Televizyondaki programda açlık sınırındaki bir ücretin, asgari ücret olarak kabul edilip edilmeyeceği sorulduğunu belirten Atalay, “Ben de bu soruya karşılık olarak bunu kesinlikle kabul etmeyeceğimizi, zaten onun bir açlık sınır olduğunu, bu tutarın üzerinde gelecek teklifleri görüşebileceğimizi söyledim. Yayını izleyenler benim ne demek istediğimi çok daha iyi anlarlar. Emekçilerimiz rahat olsun, biz verilmesi gereken mücadeleyi en iyi şekilde vereceğiz” dedi.

 

 

Türk-İş'in, çalışanların geçim koşullarındaki değişimi gösteren Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'na göre kasım ayında 4 kişilik ailenin "açlık sınırı" 7 bin 786 lira oldu. Araştırmada "yoksulluk sınırı" ise 25 bin 365 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" aylık 10 bin 171 lira olarak belirlendi.