'Türk ajanı' davası: Altın Şafak vekillerine beraat

Yunanistan'da kapatılan neo-Nazi Altın Şafak partisinin üç eski vekili, meclisteki bazı vekillere 'Türk ajanı' dedikleri için yargılandıkları davada beraat etti.

Foto: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da kapatılan neo-Nazi Altın Şafak partisinin üç eski milletvekili Nikos Michaloliakos, Ilias Kasidiaris ve Panagiotis Iliopoulos, 'ırkçı şiddete teşvik' suçlamasıyla yargılandıkları davada atılı suçtan beraat etti.

Yunanistan'ın Ekathimerini gazetesinin haberine göre, Mart 2018'de Yunanistan parlamentosundaki 'Müslüman milletvekillerine yönelik aşağılayıcı ifadeler kullandıkları' iddiasıyla haklarında dava açılan ve başka bir suçtan tutuklu bulunan üç siyasetçinin karar duruşması bugün görüldü. Mahkeme, sanıkların beraatına hükmetti. 

'TÜRKİYE'NİN AJANLARI' 

Dava dosyasında paylaşılan bilgilere göre, Michaloliakos, Kasidiaris ve Iliopoulos, Mart 2018'deki bir meclis oturumu sırasında parlamentodaki Müslüman vekillere 'Türkiye'nin ajanları' diyerek hitap etmiş ve 'Türk bilinci' olduğunu söylemişti.

Dosyayı değerlendiren hakim, savcılığın suçlamaların düşürülmesi yönünde verdiği mütalaaya uyarak Michaloliakos ve Iliopoulos'ın söz konusu meclis komitesi oturumuna katılmadığını, söz konusu ifadelerin kendi başına ırkçı ifade olarak değerlendirilemeyeceğini ve bu ifadelerin ırkçı şiddeti teşvik etmediğini söyledi.

'SADECE ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINA ATIF YAPTIM'

Karar duruşmasına katılan tek sanık olan Kasidiaris, savunmasında, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bir temsilcisi komiteye katılmıştı. Türk ajanı ifadesiyle ilgili iddiaların hiçbiri doğru değil. Etik Komitesi, bana bir ceza vermişti. Fakat bunun sebebi diğer vekillerle tartışmış olmamdı, belli bir azınlık vekili ile değil" açıklamasında bulundu. 

Kasidiaris, "Ben kesinlikle etnik kökene ya da milli bilince atıfta bulunmadım. Sadece Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına atıf yaptım" dedi.

Bugünkü karar duruşmasında beraat eden üç isim, 2020 yılında 'suç örgütü' olarak ilan edilen ve dağıtılan neo-Nazi örgütü Altın Şafak'ın milletvekilleriydi. Üç sanık da 'suç örgütü liderliği' suçundan ceza alarak tutuklanmıştı. (DIŞ HABERLER)