Turgut Altınok: Ankara'da bir sanat sokağımız olacak

Keçiören Belediyesi Sanat Galerisi’nde sergi açılışına katılan Turgut Altınok, "Biz de bizden sonraki nesillerimize eserler bırakmalıyız. Ankara'da bir sanat sokağımız olacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok “Osmanlı Bezemeleri Ustaların Elinden Lalezar” isimli serginin açılışını gerçekleştirdi.

Keçiören Belediyesi Sanat Galerisi’ndeki sergi açılışına Cumhur İttifakı Keçiören Belediye Başkan Adayı Zafer Çoktan, AK Parti Keçiören İlçe Başkanı Kadir Karapınar ve MHP Keçiören İlçe Başkanı Metin Bayrakçı katıldı.

'SANAT VE KÜLTÜR MİLLETLERİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ GÖSTERİR'

Açılışta konuşan Altınok, “Sanat ve kültür ruhu besler. Sanatsız ve kültürsüz bir toplum çöle döner. Sanat ve kültür milletlerin büyüklüğünü gösterir. Devletlerin, milletlerin büyüklüğü sanat ve kültürlerin büyüklüğüyle eşittir. Çok engin, zengin, derin bir milletin ahvali ve evlatlarıyız. Dünyanın her tarafını ilmik ilmik eserlerle örmüş olan bir milletiz. Yani baktığımız zaman 22 milyon kilometrekare Osmanlı, 30 milyon kilometrekare Türk dünyası var. 1500 yüz yıl önce yapılan eserlerin hala ayakta olduğunu görüyoruz” dedi.

'ATATÜRK, ‘BEN ANKARA'YI TARİHİ VE KÜLTÜRÜNDEN DOLAYI BAŞKENT İLAN ETTİM’ DEMİŞTİR'

Altınok, Ankara’nın başkent yapılmasında, coğrafi konumu kadar tarihe ettiği tanıklık ve içinde barındırdığı zengin kültürel değerlerin etkili olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Ankara'mızın başkent yapılmasıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen kanun teklifinde Ankara'nın coğrafi durumu gösterilmiştir. Ama Atatürk demiştir ki, ‘Ben Ankara'yı tarihi ve kültüründen dolayı başkent ilan ettim.’ Yani Ankara'mız birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Mesela bir Resim Heykel müzesi yapılmıştır. Ama aradan neredeyse 100 yıla yakın zaman geçmiştir, hala bir örneği yoktur.”

'ANKARA'DA BİR SANAT SOKAĞIMIZ OLACAK'

Ankara’nın, son 5 yılda kültür ve sanat alanında ilerleme yaşanmadığına dikkat çeken Altınok, “Bu dönemde maalesef Ankara'daki değerlerimiz gün yüzüne çok fazla çıkarılamadı. Ne yapacağız? Bunları gün yüzüne çıkaracağız. Bir tarih ve kültür yolu projemiz var. Hıdırlıktepe, Saman Pazarı, Hacı Bayram, Kale bölgesinde. Tarih ve kültürümüzü yeniden gün ışığına çıkaracağız. Dolayısıyla ecdadımız, atalarımız bize eserler bırakmış. Biz de bizden sonraki nesillerimize eserler bırakmalıyız. Ankara'da bir sanat sokağımız olacak. Yani bu bazı ülkelerde var. Ressamlar çalışır, buraya insanlar gider, resmini yaptırır, fotoğraf çektirir kafelerde oturur. Böyle bir sanat sokağı… Başkent'te sanat adına bir şey kalmadı.”

'ATATÜRK CUMHURİYET KULEMİZDE ULUSLARARASI SERGİ SALONUMUZ VAR'

Altınok Keçiören’de inşa edilen Atatürk Cumhuriyet Kulesi’ni mart ayında açacaklarını hatırlattı. Altınok, “Biz, Cumhuriyetimizin Yüzüncü yılında Başkent’imizde Atatürk Cumhuriyet Kulesi’nin açılışını yapacağız. Atatürk Cumhuriyet Kulemizde bir uluslararası sergi salonumuz var. Yani bir uluslararası sergi salonumuz var. Mart ayı içerisinde inşallah kulemizi açacağız. Ankara'da doğru düzgün bir sanat galerisi yok. İnşallah Atatürk Cumhuriyet Kulemizde yirminci metresinde çok güzel bir uluslararası sanat galerisini Ankara'mıza, başkentimize kazandıracağız” diye konuştu.