Türbede istismar davasında iyi hal indirimi

Elazığ’daki Çarşamba Baba Türbesi’nde üç çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan Tebliğ cemaati mensubu Murat Kök, 13 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

Çarşamba Baba Türbesi'nin içi
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - Elazığ'ın Kızılay Mahallesi'ndeki Çarşamba Baba Türbesi'nde 10 yaşındaki kız çocuk B.G. ve 11 yaşındaki erkek çocukları C.S. ile Y.S.'nin cinsel istismarıyla suçlanan Tebliğ cemaati mensubu Murat Kök’ün yargılandığı davanın karar duruşması bugün Elazığ 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Hakkında 1/6 oranında iyi hal indirimi uygulanan Murat Kök, “cinsel sarkıntılık” suçundan 13 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

‘ALLAH’TAN BAŞKA KİMSEDEN KORKUM YOK’

İddiaya göre, 2019 yılının mayıs ile haziran ayları arasında Tebliğ cemaati mensubu Murat Kök, üç çocuğu da farklı gerekçelerle türbeye götürerek istismar etti. Çocuklardan B.G., psikoloğa gitmeye başladı. B.G.’nin yaşadıklarını anlatması üzerine psikolog polise ihbarda bulundu. Olayın emniyete intikal etmesinin ardından diğer aileler de Kök’ten şikâyetçi oldu. Kök hakkında B.G. ve C.S.'ye karşı ikişer kez, Y.S.'ye karşı zincirleme cinsel istismardan 75 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Kök, bugün SEGBİS aracılığıyla katıldığı karar duruşmasında da suçlamaları kabul etmeyerek “bulunduğu cemaat nedeniyle” bu suçlamalara muhatap kılındığını söyledi, “Allah’tan başka kimseden korkum yok, sizin vereceğiniz cezaya da saygım var” dedi.

HTS KAYITLARI İNCELENDİ

Kök’ün bir önceki duruşmada olay mahalline “yardıma muhtaç insanlara yardım etmek için” 2018 yılının yaz aylarında bir kez gittiğini iddia etmesine karşın HTS kayıtları getirildi. Kayıtlarda, Kök’ün 2019 yılının haziran ve temmuz aylarında olay mahalline gittiği tespit edildi. Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Murat Kök’e “cinsel sarkıntılık” suçundan 13 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Kök hakkında 1/6 oranında iyi hal indirimi uygulandı.

AVUKAT SAĞMAN: BEKLEDİĞİMİZİN ALTINDA CEZA ALDI

Kararı değerlendiren mağdur avukatı Furkan Sağman, “Aslında beklediğimizin altında ceza aldı. ‘cinsel sarkıntılık’ için yeterli bir ceza ama iddianameye ve iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına bakıldığında sanığın, mağdurlar B. ve C.’ye yönelik sabit olan eylemi nedeniyle ayrı ayrı iki kez TCK'nin 103/1-3 cümle 103/1-a., 53., mağdur Y.’ye yönelik eylemi nedeniyle 103/1-3. cümle, 103/1-a., 43., 53 maddeleri uyarınca cezalandırılmasına yönelik talep var. Ancak mahkeme, cinsel istismar suçunun oluşmadığı kanaatine vardı ve dolayısıyla ceza miktarı da bu doğrultuda azaldı” dedi.

Olayın üzerinden iki buçuk yıl geçmesine rağmen sanığın olay gününe ilişkin detaylı beyanları olduğunu belirten Sağman, “Böyle bir şey mümkün değil. Herhangi bir kişi iki buçuk yıl önce olan bir olayla alakalı olarak o günün ‘olağan’ olduğu iddiasındaysa, bu denli detaylı bir bilgi veremez. Mağdurların beyanları detaylı, çünkü onlar için olağan dışı bir gündü” diye konuştu.