Tuncer Bakırhan Alevi örgütlerini ziyaret etti: Bir hat oluşturacağız

Alevi örgütlerini ziyaret eden HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, toplumsal muhalefetle bir hat oluşturacaklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ile HEDEP Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Yüksel Mutlu ve beraberindeki heyet, Ankara’da Alevi örgütlerini ziyaret etti. Bakırhan ve beraberindekilerin ziyareti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile başladı, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Alevi Kültür Dernekleri ile devam etti. 

KÜRT VE ALEVİ SORUNUNA İŞARET ETTİ

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Alevi örgütleri temsilcilerince karşılanan Bakırhan, daha önce yaptıkları halk toplantılarına değindi. “Çizgimizi tabanımızla, işin özneleriyle konuştuk” diyen Bakırhan, kongre sonrasında hem halkla hem de sivil toplum örgütleri ve toplumsal muhalefetin temsilcileriyle görüşmelere başladıklarını söyledi. Bakırhan, “Amacımız kritik aşamadan geçen Türkiye’deki toplumsal muhalefet ve örgütler olarak neler yapabileceğimizi konuşmaktır. Bu ülkede Kürt sorunu çözülmediği gibi Alevilerin eşit yurttaşlık konusunda da bir adım atılmadı. Söylemin ötesine geçen bir pratikle karşılaşmadık” dedi. 

85 MİLYONUN İÇİNDE OLDUĞU BİR ANAYASA

Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) arasında başlayan ve yayılan tartışmalara değinen Bakırhan, öncesinde de bu durum nedeniyle de “Yeni Anayasa” tartışmalarının yaşandığını ve büyüdüğünü ifade etti. Bakırhan, “Bir yandan yeni anayasa diyenler, öte yandan tekçi, tek adama ve saraya bağlı bir anayasa yapacakları kaygısını taşıyor. Böyle olmaması için; Alevinin, Kürdün, emekçinin, ezilenin içerisinde olduğu 85 milyonun kendisini gördüğü bir anayasaya ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Ama bu baskılar, bu söylem, son yargı darbesinden de anlaşıldı ki, çok kapsamlı, bugüne kadar sorunlarımızı çözecek bir çalışmanın olmadığı belli” diye konuştu. 

'KONUŞMAK İSTİYORUZ...'

Bu kapsamda da şimdiden ortaklaşmanın elzem olduğunu ifade eden Bakırhan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ne istediğimizi, ne yapacağımızı belirlemenin zamanı olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte neler yapabiliriz, bize, partimize dönük önerilerinizi eleştirilerinizi almak isteriz. Bütçe döneminde Türkiye’deki farklı etnik ve inanç grupları için neler yapabiliriz, neler söyleyebiliriz? Bütçede kapsamlı bir biçimde tartışılmıyor. Daha çok savaşa ayrılan bir bütçe oluşturuluyor. Önümüzdeki dönemde biz de toplumsal muhalefetle bir hat oluşturacağız, her anlamda birlikte olacağız. Barışı ve demokrasiyi getirebileceğimize olan inançla bunu yapacağız. Sizin kıymetli fikirleriniz bizim için önemlidir. Bunu konuşmak istiyoruz.”

‘ASİMİLASYON HIZ KAZANDI’

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan, Yargıtay ve AYM arasındaki durumu, “yargı darbesi” olarak değerlendirdi. Anayasanın çiğnendiğini belirten Aslan, “Başta biz Aleviler ve Kürtler olmak üzere bu ülkede toplumsal kesimler yok sayılıyor. Ülkede hukukun adaletin olmadığı, taleplerin yok sayıldığı bir süreç yaşıyoruz. 35 yıldır örgütlü bir şekilde Alevilerin hak taleplerini yürütüyoruz ve bu talepleri ne bundan önceki hükümetler ne de AKP gördü. Gerek iç hukuk gerekse AİHM’de kazanılan davaları görmezden gelen bir iktidarla karşı karşıyayız. Alevilere yönelik asimilasyon politikaları hızla devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurdular. Bu başkanlık bir yılını doldurdu bir yıl içinde bütün itirazlarımıza rağmen, reddetmemize rağmen maalesef asimilasyon politikalarına hız verdiler. Toplumu yoksullaştırdıkları gibi şimdi de parayla, iş-aşla terbiye etmeye ve teslim almaya çalışıyorlar. Buna karşı ABF ve tüm Alevi kurumlarıyla her alanda mücadelemizi vermeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

10 Aralık’ta “İstanbul’da Laik Eğitim İnsanca Yaşam ve Demokratik Türkiye” şiarıyla bir miting yapacaklarının bilgisini paylaşan Aslan, şöyle konuştu: “Burada hem eğitim politikalarını hem laik eğitime yönelik son dönemlerde eğitim sistemini cemaatlere teslim etme sürecini, hem ekonomik anlamda yapılanlara itirazımızı yükselteceğiz. Aynı zamanda coğrafyamızda bir savaş var, çocuklar, sivil insan katlediliyor, doğa katlediliyor. Türkiye’de demokrasinin kırıntısı bile kalmadı, tüm bunları dile getirecek toplumsal muhalefeti oluşturmamız lazım. Tüm emek demokrasi güçlerini bu mitinge davet ediyoruz. HEDEP Eş Genel Başkanı olarak burada olmanızdan memnuniyet duyuyoruz ve bu mitinge katılımınızı bekliyoruz. Türkiye tek adam yönetimi altında bir kaos yaşıyor ve Kürt halkı biz Aleviler de maalesef bundan en fazla etkilenen toplumsal kesimiz.” 

ABF bileşeni kurumları temsilcileri de yaklaşan yerel seçimlerin önemine işaret ederek, toplumsal muhalefetin ortaklaşması gerektiğini söyledi. “Sizin fedakarlığınızın farkındayız” diyen Alevi kurum temsilcileri, diğer muhalefet güçlerinin de bu konuda adım atması çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)