Tülay Hatimoğulları: 'Kürt sorunu demokratik yöntemlerle çözülmeli'

'Özgürlük Yürüyüşü'nde konuşan HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Kürt sorunu ve tecride dair, “Gelin bu sorunu barışçıl yollarla çözmenin formülü üzerinde çalışalım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 32 aydır kendisinden haber alınamayan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesi talepleriyle Gemlik'e başlatılan 'Özgürlük Yürüyüşü' sürüyor. Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAYDER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Asrın Hukuk Bürosu, Kürt Araştırmaları Derneği ve Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) öncülüğünde Ege ve Marmara bölgeleri kentlerinde bir araya gelenler, bugün Gemlik'e doğru hareket etti. 

'HALKIN İRADESİ BURADA'

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, yüzlerce araç polisler tarafından çeşitli noktalarda engellendi. HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ile vekillerin de aralarında olduğu çok sayıda kişi, Gemlik’e 20 kilometre kala Orhangazi yolu üzerinde açıklama yaptı. Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, tecridin kaldırılması için Gemlik’e yürüdüklerine işaret ederek, "Günlerdir Türkiye ve Kürdistan’ın dört bir yanında devrimciler, demokratlar, yurtseverler eylem düzenliyor. Türkiye ve dünya kamuoyuna çağrılar yapıyor” dedi.

Hatimoğulları, "Dün Amed’te, Çukurova’da, Serhat’ta, Türkiye ve Kürdistan’ın dört bir yanında çeşitli eylem ve etkinlikler düzenledik. Dünden beri adeta polis ve kolluk güçleri alarma geçmiş gibi her yerde bize fiili engelleme gerçekleştirdiler. Dün de çok sayıda arkadaşımız gözaltına alındı. Bugün de Ege ve İzmir’den gelen arkadaşlarımız engellendi, gözaltına alındı. İstanbul’da aynı şekilde engellemeler oldu. Şu an Türkiye’nin dört bir yanında insanlar akın akın buraya gelmek istiyor. Kolluk güçlerinin ciddi bir baskısı ve engellemesiyle karşı karşıyayız. Şu bilinsin; halkın iradesi buradadır. Kürt halkı başta olmak üzere Türkiye ve Ortadoğu halkları buradadır. Halk ‘Kürt sorunu bir an önce barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmelidir’ diyor" ifadelerini kullandı. 

'KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEDEN...' 

“Kürt sorunu çözülmeden Türkiye halkının demokratik bir ortamda yaşama imkanı yoktur” diyen Hatimoğulları, şöyle devam etti: "Ortadoğu’da savaş ve çatışmaların bitmesi için Kürt sorunun bir an önce çözülmesi, Rojava’da Kürt halkının statüye sahip olması ve haklarına kavuşması talep edilmektedir. Aynı şekilde Türkiye’de Kürt sorunu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmediği, İmralı tecridi devam ettiği, Sayın Öcalan muhatap alınmadığı sürece bizler çatışmalara, savaşa ve ayrıştırıcı siyasete kurban olacağız” diye belirtti.

Hatimoğulları, “Gelin bu sorunu barışçıl yollarla çözmenin formülü üzerinde çalışalım, gelin İmralı tecridini kaldıralım. Gelin Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne kavuşmasını birlikte sağlayalım. Buradan yürüyüşümüze devam edeceğiz. Türkiye’deki ve uluslararası bütün demokratik güçler, hak, hukuk ve adalet arayan kurumlara çağrımızdır; gelin hep birlikte bu sorunun çözümüne katkı sağlayalım. Bütün Türkiye ve Kürdistan halkına buradan duyurumuzdur; yürüyüşümüz devam edecek” dedi. (HABER MERKEZİ)