'Özgürlük Yürüyüşü' başladı: 'Yönümüz İmralı'

Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebiyle Gemlik’e yapılacak 'Özgürlük Yürüyüşü' başladı. Yürüyüşün Şırnak ve Urfa kollarında yapılan açıklamalar sonrası kitle Gemlik’e doğru yola çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan ve aile ile avukat görüşmelerinin engellenmesi dolayısıyla 32 aydır kendisinden haber alınamayan PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması talepleriyle yapılan 'Özgürlük Yürüyüşü' çeşitli illerden başlatıldı.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre ,İmralı Adası’na geçişin sağlandığı Bursa’nın Gemlik ilçesine yapılacak yürüyüş, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) öncülüğünde gerçekleştiriliyor.

ŞIRNAK VE URFA KOLLARI YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

Birçok kentten Gemlik’e doğru yapılacak yürüyüşün Şırnak ve Urfa kolları yola çıktı. Şırnak ve ilçelerinde çok sayıda kişi, bindikleri araçları ile Gemlik’e doğru yola çıktı. HEDEP Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi yola çakmadan önce bir açıklama yaptı.

'YÖNÜMÜZ İMRALI'

Yürüyüşe çıkma amaçlarını dile getiren İrmez, “Gemlik yolundayız. Tam 25 yıldır Sayın Öcalan ve arkadaşları üzerinde ağır bir tecrit var. Bu yüzden tecride karşı bir hamle başlattık. Bu hamlemiz devam edecek. Her ne kadar engeller olsa da bizler durmayacağız. Biz Botan olarak yönümüzü İmralı Adasına vereceğiz. Yürüyüşümüz Amed’de başlayacak. Talebimiz odur ki bütün demokrasi örgütlerinin, demokrat kesimlerinin bu yürüyüşe katılması ve bu tecridin bir an önce kırılması. Özgürlüğün sağlanması için, barışın sağlanması için Gemlik’e yürüyoruz” dedi.

Yapılan açıklama sonrası "Tecride hayır” sloganları atıldı. Ardında araçlarla yola çıkıldı. Yürüyüş kolu Mardin ve Diyarbakır üzerinden yollarına devam edecek.

Gemlik’e doğru “Özgürlük Yürüyüşü”nün başlatıldığı bir diğer kent olan Urfa'da da kalabalık Hilvan toplandı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) il ve ilçe örgütlerinin organizesinde buluşan kent halkı yürüyüş kolunun bir diğer ayağı olan Diyarbakır'a doğru yola çıkıldı.

MERSİN'DE GERGİNLİK

Adana'nın Çukurova ilçesinden başlan yürüyüş ise Mersin'e ulaştı. Açıklama yapılacak olan Özgür Çocuk Parkı'nın polislerce ablukaya alınıp, giriş çıkışlarının yasaklanması üzerine kitle, Mersin'in Akdeniz ilçesine bağlı Şevket Sümer Mahallesi Pazar Sokağı'nda buluna Halkların Demokratik Partisi (HDP) Akdeniz İlçe Örgütü binası önüne geçti. 

HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ile milletvekili Perihan Koca, Ali Bozan ve Kamuran Tantan ile halk bir araya geldi. Kitle sokak içerisinde yürüyüşe geçti.

Polisler, Hatimoğulları ile vekillerin arasında olduğu kitleyi engellemeye çalıştı. Bu sırada bir polis yetkilisi Hatimoğulları ve vekilleri durdurmak istedi. 

HEDEP Milletvekili Ali Bozan, "Elini çek" diyerek Hatimoğulları'nı engellemeye çalışan polise tepki gösterdi ve milletvekilleriyle polis arasında itiş kaçış yaşandı. Polis, Mersin Valiliği'nin yasaklama kararını gerekçe göstererek, yürüyüş ve açıklamaya izin vermeyeceklerini belirtti. Bunun üzerine kitle ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

HDP Akdeniz İlçe Örgütü önünde yapılan açıklamada konuşan Hatimoğulları, Mersin Valiliği'nin yasaklama kararına ve polisin tutumuna tepki gösterdi.

Hatimoğulları, "İmralı tecridinin ortadan kalkması ve Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşması talebinde bulunmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında bugün basın açıklamalarımız yürüyüşlerimiz, eylemlerimiz gerçekleşiyor. Yarın Gemlik'e yürüyeceğiz. Buradan giden bütün arkadaşlarımızla değerli halklarımızla Kürt halkıyla Kürt halkıyla dayanışma içinde bulunan bütün halklarımızla yarın Gemlik'e doğru yürüyüşe geçeceğiz" dedi.

"Kürt sorunu Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki en büyük engellerden birisidir" diyen Hatimoğulları, "Kürt sorunun çözülmesi için geçmiş dönemde bir barış anlaşması yapılmak üzere çalışmalar yürüdü. İşte o zaman Türkiye'nin bütün halkları rahat bir nefes almıştı. Biz bugün bütün Türkiye halklarına bir kere daha diyoruz ki barıştan yarar gelir, zarar gelmez. Savaş ve çatışmalar devam ettiği sürece akan kan devam ettiği sürece bugün polislerin bize yaptığı saldırı devam ettiği sürece bu toplum rahat nefes almaz. Kürt sorununun anayasal güvence altına alınmış bir çözüm projesi gerçekleşene kadar bizlerin mücadelesi devam edecek" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)