Tüko-Der: Enflasyon arttıkça tüketiciler tükendi

15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü dolayısıyla açıklama yapan Tüko-Der, “Çift haneli enflasyon rakamları arttıkça, gelen zamlar gıda fiyatlarına yansımış, her geçen gün tüketiciler tükenmiştir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Tüketiciyi Koruma Derneği (Tüko-Der), 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü dolayısıyla dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda dernek adına açıklama yapan Emin Tamer Gören, tüketicilerin yaşam kalitesinin yükseldiğinden ve Evrensel Tüketici Haklarının Türkiye'de karşılık bulduğundan söz etmenin mümkün olmadığını ifade etti. Tüketicinin beslenme, barınma, ısınma, temiz su kaynaklarına erişim ve iletişim konusunda mağdur olduğunu dile getiren Gören, “Çift haneli enflasyon rakamları arttıkça, gelen zamlar gıda fiyatlarına yansımış, her geçen gün tüketiciler tükenmiştir, tükenmeye devam etmektedir” dedi.

'DEPREM SONRASI SAHADA OLMASI GEREKEN KURUMLAR SINIFTA KALDI'

6 Şubat günü Maraş merkezli meydana gelen depremin ardından yaşananlara da değinen Gören, “Doğal afet sonrası gerek arama-kurtarma, gerekse afet bölgesinde hayatta kalanların temel ihtiyaçlarının karşılanması noktasında sadece bu amaçla kurulmuş ve bugün de sahada olması gereken kurumlar sınıfta kalmışlardır. Temel gereksinimlerin karşılanması hakkı olan beslenme sorunu ancak bölgeye gelen insani yardım kuruluşlarınca sağlanabilmiştir. Bizler tüketici hak ihlallerini unuttuk, tek yürek olup deprem bölgesinde hayatta kalanların hayatlarını idamesine odaklandık” dedi. Ayrıca haberleşme sektörü temsilcilerinin de sınıfta kaldığının altını çizen Gören, insanları depreme dayanıksız yapılarda ikamete mecbur etmenin tüketicileri sağlık ve güvenliğinin sağlanması hakkından mahrum bıraktığını söyledi.

'TÜKETİCİLERLE BİRLİKTE MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ'

Dünya ülkelerindeki tüketici örgütleri karbon ayak izi, dijital dönüşüm, finansal tüketicilerin hakları konusunda farkındalık için etkinlikler yaparken Türkiye'de ise tüketicinin temel ihtiyaçlarının karşılığını bulması için mücadele edildiğini söyleyen Gören, “Tüketici yeterince temsil edilmemektedir. Karar vericilerin yaptığı Tüketiciyi ilgilendiren düzenlemelerde güçlü olan sermaye sahiplerinin talepleri dikkate alınırken, güçsüz olan tüketici talepleri göz ardı edilmektedir. Etin kilosunun 250 TL’ye dayandığı, ekmeğin 5 TL-7,50 TL.ye satıldığı bugün de zamlar, yoksulluk ve açlıkla mücadele ettiğimiz için, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları gününü kutlayamıyoruz. Evrensel Haklarımızın Türkiye’de karşılığını bulması, zamlara, yoksulluğa, açlığa, hak ihlallerine karşı, Tüko-Der olarak örgütlü gücümüz ile tüketicilerle birlikte yolumuza ve mücadelemize devam edeceğiz” dedi. Yöneticilere seslenen Gören, dernek olarak taleplerini ise şöyle sıraladı:

-Can ve mal kaybına yol açan depreme dayanıksız konutlara bizleri mahkum etmeyin

-Alım gücü düşen maaş ve ücretleri güncelleyin

-Tüketiciden yana politikalar oluşturun, tüketicilerin örgütlenmesini destekleyin, tüketicilerin her yerde temsil edilmesini sağlayın

-Aklı, bilimi, feni ön planda tutarak geliştireceğiniz sistemlerle hiç can kaybı yaşamayacağımız şehirler ve binalar yaparak tüketicilerin sağlık ve güvenliğini koruyun

-Havamızı, suyumuzu, doğamızı, tarım arazilerimizi rant için değil tüketicilerin yararına olacak şekilde politikalar üretmek için gündem oluşturun. (DUVAR)