Tüketici Örgütleri Konfederasyonu: Zamların zulmüne son verin

Tüketici Örgütleri Konfederasyonu Genel Başkanı Fuat Engin, "Tüketiciler olarak artık sözün bittiği noktadayız. Zamların zulmüne zaman geçirmeden son verilmelidir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK) Genel Başkanı Fuat Engin, özellikle son iki yılda yaşanan fiyat artışlarının artık kontrol edilemez bir hale geldiğini başta akaryakıt ürünleri olmak üzere, yapılan tüm fahiş orandaki zamların, tüm üretim ve tüketim süreçlerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Engin, üretim girdilerindeki artışların yanında, fırsatçılar tarafından yapılan fahiş zamların tüketiciyi artık tükettiğini vurguladı.

Fiyat artışlarının artık kontrolden çıktığını belirten Engin, "Yaşamın her alanına yansıyan zamların iğneden ipliğe tüm tüketim maddelerine kontrolsüz bir biçime dönüşmesi tüketicinin yaşamını alt üst etmeye neden olmuştur. Yaşanmakta olan tüm bu olumsuzlukların konut kira ve satış fiyatlarına yansıtılmasıyla da önemli bir barınma sorunu yaratmış olup bu durum tüketicileri oldukça zorlamaktadır" dedi.

Engin, açıklamasında şunları söyledi: 

"Yeniden değerleme sonucu ortaya çıkan yüzde 58,46 oranındaki artışlar tüketicinin yaşamına (Pasaport, Sürücü belgesi, Kimlik kartı ücretlerine, harçlara, cezalara, vergilere vb.) yansıtılırken ülke nüfusunun büyük bir bölümünün almakta olduğu 17 bin 2 TL asgari ücret ile memur  ve emeklilerinin maaşlarına yapılacak yüzde 49,25 artış yanında, açıklanan enflasyon oranı olan yüzde 37,56 emekli maaşı artışlarının gerek fiyat artışları karşısında, gerekse yeniden değerleme oranları karşısında tüketicinin durumunu gözler önüne sermektedir. Artık tüketiciler zamanın büyük bölümünü artık halk ekmek büfeleri ile et süt kurumu mağazaları önünde kuyruklarda geçirmektedir.

Tüketiciler kira+beslenme+fatura sarmalı içinde kaybolmuşlardır. Sosyal yaşamın olmazsa olmazlarından kültür, sanat, gezi, vd. sosyal faaliyetleri artık gerçekleştirmek mümkün değildir.

TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranları gerçekleri yansıtmadığı gibi, bu oranlar dikkate alınarak yapılan maaş artışları ise yaşanan sorunları büyütmekten öte bir işe yaramamaktadır."

Tüketici Örgütleri Konfederasyonu Araştırma Merkezi'nin (TÖK-AR) yaptığı çalışma sonuçlarını paylaşan Engin, "Önceki yıllarda olduğu gibi, 2023 yılında da, 5 zincir markette, 23 çeşit temel tüketim maddesi fiyatlarını aylık olarak kayıt altına aldığımız fiyatların ölçüsüz bir biçimde artarak devam ettiğini, bu durum karşısında tüketicinin artık temel gıda maddelerine ulaşamadığını 2022 ve 2023 yıllarında yaşanan fiyat artışlarının ise dur durak bilmeden artan hızla devam ettiğini göstergesi olduğunu görüyoruz.

Tüketicinin olmazsa olmazı olan temel gıda maddelerinin 2023 yılı fiyat artışlarına baktığımızda, zam şampiyonlarının, zeytinyağı yüzde 193, kaşar peyniri yüzde 119, sucuk yüzde 84, süt yüzde 107, çay yüzde 100, tereyağı yüzde 84, pirinç yüzde 51, mercimek yüzde 100, kuru fasulye yüzde 69, bulgur yüzde 60, beyaz peynir yüzde 65, kıyma yüzde 126, kuşbaşı yüzde 143, su yüzde 89, ekmek yüzde 60 olduğu görülmüş olup, listedeki diğer temel ürünlerde değişik oranlarda artmaya devam etmiştir/etmektedir" dedi.

"Tüketiciler olarak artık sözün bittiği noktadayız. Zamların zulmüne zaman geçirmeden son verilmelidir" diyen Engin, "TÖK olarak, temel ihtiyaçlar konusunda tüketicinin ekmeğine aşına soğuk su katanları ve buna göz yumanları bir kez daha uyarıyoruz" ifadelerini kullandı.