TÜİK'ten Xwebûn'a 'Kürtçe' yanıtı: Siyaset yapmayın

TÜİK, Kürtçe yayın yapan Xwebûn'a "Hangi dilde yayın yapıyorsunuz?" sorusunu yöneltti. Gazete yönetimi TÜİK'e, seçeneklerde Kürtçenin neden olmadığını sordu. TÜİK, "Siyaset yapmayın" yanıtı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Yazılı Medya İstatistikleri Gazete Dergi Soru Formu-2022" kapsamında hazırladığı ankette, "Hangi dilde yayın yapıyorsunuz?" sorusunun yanıt kısmına "Türkçe", "Yabancı dil" ve "Türkçe ya da yabancı dil" seçeneklerini koydu. 

DİL SEÇENEKLERİNDE KÜRTÇE YOK

Mezopotamya Haber Ajansı'nın haftalık Kürtçe yayın yapan Xwebûn gazetesine dayandırdığı habere göre, TÜİK yetkilileri geçtiğimiz günlerde Xwebûn gazetesinin imtiyaz sahibi Kadri Esen ile görüştü. TÜİK yetkilisi, Esen'den formu doldurmasını isteyerek, Diyarbakır'daki bir çalışanına yönlendirdi. Esen, TÜİK çalışanı aracılığıyla kurumun sitesinde yer alan formu doldurmaya başladı. Esen, "Hangi dilde yayın yapıyorsunuz?" sorusunun cevapları arasında sadece "Türkçe", "Yabancı dil" ve "Türkçe ya da yabancı dil" seçeneklerinin yer almasına "Kürtçe yayın yapan gazeteden bilgi almak istiyorsunuz ancak seçenekler arasında Kürtçeye yer vermiyorsunuz" sözleriyle itiraz etti. 

'SİYASETİ BİR KENARA BIRAKIN'

TÜİK çalışanı, bunun üzerine, "Lütfen siyaseti bir kenara bırakın. Bu sorular Ankara merkezden hazırlanıyor ve bizim yapabileceğimiz bir şey yok" yanıtı verdi. Esen ise, "Siyasetle alakalı bir durum yok. Biz Kurdistan'da, kendi dilimimizde yayın yapıyoruz. Siz ise bu dili inkar ediyorsunuz" yanıtını verdi. TÜİK çalışanı, sonrasında Esen'in ikinci seçenek olan "yabancı dil"i seçmesini istedi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler kürtçe tuik xwebun