TTB: 28 bin sınırlı bir rakam

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret eden Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyeleri, Sağlık Bakanlığı’nın tüm Covid-19 vakalarını açıklama kararını değerlendirdi. Açıklanan 28 bin sayısının sınırlı olduğunu söyleyen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Suç örgütleri ne yaparsa yapsın biz hakikati söyleyeceğiz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüştü. Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan hekimler Sağlık Bakanlığı’nın uzun süre sonra tüm vakaları açıklaması kararını değerlendirdi.

Sağlık Bakanlığı’nın 25 Kasım itibariyle 28 bin 351 vaka olduğu açıklamasına ilişkin TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Dün hep beraber izledik, gerçeklerin bir biçimde ortaya çıkma huyu var. Biz Türk Tabipleri Birliği olarak başından beri haklı olduğumuzu söyledik. Keşke olmasaydık, keşke bu kadar insanımız ölmeseydi, bu kadar hastamız olmasaydı. Bu kadar sağlık çalışanını yitirmeseydik. Ama biz bunun hâlâ önlenebilir olduğunu söylüyoruz. Bunun için önlemler alınabilir dedik” ifadelerini kullandı.

‘SUÇ ÖRGÜTLERİ NE YAPARSA YAPSIN BİZ HAKİKATİ SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Hekimler olarak hakikati söylemeye devam edeceklerini belirten Fincancı, CHP Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada, “Suç örgütleri ne yaparsa yapsın biz hakikati söyleyeceğiz. Suç örgütleri insanları tehdit ediyor, öldürmekle tehdit ediyor ama onun yerine Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu üyesi yalancı tanık ifadeleriyle hapsediliyor bu ülkede. Bizim kanımızla duş almak istediler onlar serbest dolaştı ama hakikati söyleyen bilim insanları hapsedildi. Biz hep beraber hakikati söylemeye devam edeceğiz” dedi.

Basın mensuplarının, “Vaka sayıları ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı. Bu sayılara ilişkin tartışma da devam ediyor. Sizde veriler nedir? Vaka sayılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” ifadelerine ise Fincancı şu şekilde yanıt verdi:

“Aile hekimliği kolumuzla beraber bir hafta önce değerlendirme yapmıştık. Sahadan derledikleri verilerle yaklaşık 50 bin, 47 binin üzerinde pozitif vakalarının olduğu ve takip ettiklerini söylemişlerdi. Testi negatif olup da klinik olarak Covid-19 hastalarının dahil olmadığı bir sayı. Testin pozitiflik oranları var. Yaklaşık üçte ikilik bir pozitiflik oranı var. Yalancı negatifler var üçte birlik. Bunları da değerlendirdiğimizde merkez konsey üyemiz göğüs hastalıkları uzmanı İbrahim Akkurt’un zatürre oranlarıyla hasta sayılarını karşılaştırarak verdiği rakama ulaştığını görüyoruz. 100 binleri bugün itibariyle buluyor. Dün 168 insan öldü. Eğer biz salgını doğru yönetemezsek insanlar ölüyor, her biri can. O nedenle salgını doğru yönetmek gerektiğini söylüyoruz. 28 bin sınırlı bir rakam.”

‘28 BİN RAKAMININ GERÇEĞİ YANSITMADIĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ’

TTB Merkez Konsey Üyesi Vedat Bulut ise, "Biz sahadan sonuç alıyoruz. Türk Tabipleri Birliği’ne rağmen verileri saklayabilme ihtimaliniz yok. Bir şekilde TTB’ye sahadan veri akıyor. Filyasyonla yaptığımız toplantıda sadece Ankara’da 4-5 bin pozitif var. Topladığınızda 28 bin rakamının gerçeği yansıtmadığını söyleyebiliriz” dedi.

“Salgının seyri açısından nasıl bir yol izlenmeli?” sorusuna Fincancı, “TTB diğer sağlık emek örgütleriyle beraber önlemler önerisi hazırlamıştı. Toplu hareketliliğin kısıtlanması, kapatılması, zorunlu üretim dışında üretimin durması, en az iki hafta, normalinde dört hafta kapanılması idealdir. Bunu biz değil bilim söylüyor. Bunun yanı sıra insanları açlığa mahkûm etmemek gerekiyor. Gelir kaybının önüne geçmek gerekiyor. İnsanların insanca yaşayabileceği bir ücretin ödenmesi, esnafın kira gideri varsa bunların karşılanması gerekiyor. Toplu yaşanan evlerin salgının hızlanmasında rolü olduğu akıllarda tutulmalıdır” ifadeleriyle yanıt verdi.

‘SAĞLIK BAKANI BENİM DE ÖĞRENCİM OLMUŞ’

Fincancı, Sağlık Bakanlığı’nın uzun süre hasta ve vaka ayrımı yaparak rakam açıkladığını hatırlatan basın mensubunu “Hasta vaka tartışması deva ediyor mu?” sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi:

"Sevgili meslektaşım Rukiye Eker, Sağlık Bakanı’nın öğrencisi olduğunu söyledi. Hastayla vakanın tıpta aynı anlama geldiğini hatırlattı. Aslında tarihlere baktığımda fark ettim ki benim de öğrencim olmuş, ben de hatırlatayım. Hastayla vaka aynıdır tıpta. Biz bunları ayırmayız. Vakanın belirti göstermeyen olduğu ifade ediliyor ama Covid-19’un pozitif çıkmasının ardından ne zaman belirti göstereceğini belirleme olanağı yok. “