Truss ve milletvekilleri Kraliçe 2'nci Elizabeth'i parlamentoda andı

İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth anmak için Başbakanı Truss ve milletvekilleri parlamentoda bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere’de milletvekilleri, Kraliçe 2'nci Elizabeth anmak için Parlamento'da toplandı. Avam Kamarası Başkanı Lindsay Hoyle, anılarını anlatarak oturumu başlattı. Başbakan Liz Truss ve muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer da oturumda konuştu.

Salı günü Kraliçe 2'nci Elizabeth’in hükümeti kurma görevi verdiği Başbakan Truss, şu ifadeleri kullandı: “21. doğum gününde verdiği, hayatını ülkeye hizmete adama sözünü hatırlıyoruz. Bütün parlamento katılacaktır ki, hiçbir söz bu kadar eksiksiz yerine getirilmemişti."

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer da, "Kraliçemizi kaybetmek, ülkemizi en sakin noktasından, en büyük rahatlığından, tam da bu şeylere en çok ihtiyacımız olduğu bir zamanda çalıyor. Kraliçemizin bize olan bağlılığı, kamu hizmeti hayatı, sembolize etmeye geldiği ülkenin herhangi bir bireyden veya herhangi bir kurumdan daha büyük olduğu anlayışla desteklendi” dedi. Starmer sözlerine şöyle devam etti: "Rahmetli Kraliçe çabalarımızı iki katına çıkarmamızı, yakamızı kaldırıp fırtınayla yüzleşmemizi, devam etmemizi isterdi. En çok da bu anlarda bir araya gelmemiz gerektiğini hatırlamamızı isterdi. Kaybımızın bu kadar derin hissedilmesinin nedeni, 70 yıl boyunca ülkemizin başında yer alması değil, ruhunun aramızda durmasıdır."

JOHNSON, KRALİÇE İLE SON GÖRÜŞMESİNİ ANLATTI

Avam Kamaras'nda Kraliçe 2'nci Elizabeth anısına yapılan oturumda İngiltere’nin yakın zaman önce görevi bırakan eski başbakanı Boris Johnson da konuştu. Kraliçe'yle ölümünden birkaç gün önce Balmoral’da bir araya geldikleri görüşmeyi anlatan Johnson, “Her zaman olduğu gibi siyaset konusunda bilgili ve ilgiliydi” dedi.

Boris Johnson muhalefet vekilleri tarafından da övgü alan konuşmasına şöyle devam etti: “Görevini yapmaya olan bağlılığı, onu 90’lı yaşlarının sonunda Balmoral Şatosu'nda ölmeden üç gün önce 14'üncü başbakanı uğurlayıp, 15’incisini karşılama gücü verdi. Meraklı ve özenli aklı ile en büyük devlet insanlarından ve diplomatlardan biri oldu.” (BBC Türkçe)