Trump'tan kendisine 'Navalni' benzetmesi: 'Bu bir çeşit komünizm'

Tutulduğu ceza kolonisinde ölen Rus muhalif Navalni için "Çok cesur bir adamdı" diyen Trump, hakkında verilen 355 milyon tazminat kararını "Bu bir çeşit Navalni" sözleriyle anlattı.

Senatör Tim Scott, Trump ve Fox News sunucusu Ingraham. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adayı Donald Trump, Fox News kanalına verdiği röportajda, kendisi hakkında açılan davalar ile tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümünü birbirine benzetti. 

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Trump, 20 Şubat Salı günü verdiği röportajda, zehirlenmesinin ardından tedavi gördüğü Almanya dönüşünde Moskova'da gözaltına alınarak tutuklanan Navalni'nin belki de Rusya'ya dönmemesi gereken 'çok cesur bir adam' olduğunu söyledi. Trump, demecinde, Navalni'nin şüpheli ölümü ile ilgili herhangi birine bir suçlama yöneltmedi ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'den bahsetmedi.

'BU BİR ÇEŞİT NAVALNİ'

Navalni'nin 16 Şubat'ta tutulduğu ceza kolonisinde öldüğünün açıklanmasının ardından başta ABD Başkanı Joe Biden olmak üzere pek çok Batılı lider Navalni'nin ölümünden Putin ve Kremlin'i sorumlu tutmuştu. Navalni'nin esşi Yulia Navalnaya’ya ait X hesabından da eşinin ölümü üzerine çeşitli paylaşımlar yapılmış ve Devlet Başkanı Putin, Navalni’nin ölümünden sorumlu tutulmuştu. Navalnaya, bir paylaşımında “Aleksey'in naaşını geri verin ve onurlu bir şekilde gömülmesine izin verin” ifadelerini kullanmıştı.

Donald Trump, bir saat süren röportajda, bu ölümle kendisi hakkında 'dolandırıcılık' suçlamasıyla verilen 354,9 milyon dolar para cezası arasında paralellik kurdu. Trump, New York'ta görülen dolandırıcılık davasını "Bu bir çeşit Navalni" sözleriyle anlattı. Trump, kendisi hakkında açılan ve hüküm giydiği davayı, "Bu bir çeşit komünizm ya da faşizm" olarak da nitelendirdi. Fox News sunucusu Laura Ingraham, Putin'den bahsetse de Trump, Rusya lideri hakkında konuşmadan sözlerini şöyle sürdürdü: 

"O (Aleksey Navalni) çok cesur bir adamdı çünkü geri döndü. Uzakta durabilirdi; dürüst olmak gerekirse uzakta kalmak ve ülke dışından konuşmak çok daha iyi olurdu... Bu, bizim ülkemizde de oluyor. Pek çok şekilde komünist bir ülkeye dönüşüyoruz. Tamamen siyasette olduğum için hakkımda sekiz ya da dokuz tane dava var."

BIDEN: TRUMP NEDEN HEP AMERİKA'YI SUÇLUYOR?

Trump, Navalni'nin ölüm haberinin ardından kendi kurduğu sosyal medya platformu Truth Social'dan yaptığı paylaşımda, Navalni'nin yaşadıklarının 'ABD'de neler olduğu hakkında kendisini daha çok bilinçlendirdiğini' savunmuştu. ABD Başkanı Biden ise Trump'ın açıklamalarını eleştirerek "Trump neden hep Amerika'yı suçluyor? Navalni'nin ölümünden Putin sorumlu. Trump bunu neden söyleyemiyor?" diye sormuştu. 

Ne olmuştu?

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri, Navalni'nin cezaevinde hayatını kaybettiğini ve ölüm nedeninin araştırılacağını 16 Şubat'ta bildirmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yaptığı açıklamada, Federal Cezaevi Hizmetleri'nin belirli kurallar çerçevesinde Navalni'nin ölümünün nedenlerini araştırdığını ve bunun için herhangi bir talimata gerek olmadığını ifade ederek, "Doktorlar gerekli araştırmaları yapacaktır" ifadesini kullanmıştı.

Kremlin'e muhalif Aleksey Navalni, zehirlendiği iddiasıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak 2021'de başkent Moskova'ya dönüşünde havalimanında tutuklanmıştı. Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri'nin talebi üzerine 2 Şubat 2021'de Moskova Şehir Mahkemesinde Navalnıy aleyhinde açılan dava sonuçlanmış; Navalni'yi geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezası, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevrilmişti.

Rus mahkemesi, Ağustos 2023'te cezaevinde bulunan Navalni'yi 'aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak'tan 19 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. 

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)