Trump yenilgiyi kabul etmiyor: ABD Adalet Bakanı Barr'dan savcılara seçim talimatı

ABD Adalet Bakanı Barr, başkanlık seçimlerinde yenilgiyi kabul etmeyen Başkan Donald Trump ve ekibinin kanıt göstermeden ortaya attığı 'usulsüzlük' iddialarının soruşturulması için federal savcılara yetki verdi. Barr, bu iddiaların 'bir eyalette seçim sonucunu etkileyebilecek olması durumunda soruşturma açılabileceğini' söyledi.

William Barr
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Adalet Bakanı William Barr, ülke genelinde federal savcılara 3 Kasım'da düzenlenen başkanlık seçimlerinde oylarda usulsüzlük yapıldığına dair 'güçlü iddiaların soruşturulması' için talimat verdi. Barr, 'uydurma veya hayal ürünü' iddiaların peşine düşülmemesi uyarısında da bulundu. 

Barr mektubunda 'açık ve inandırıcı usulsüzlük iddiaları olması ve bunların doğru çıkması halinde bir eyaletin seçim sonucunu etkileyebilecek olması' durumunda soruşturma açılabileceğini bildirdi.

Adalet Bakanlığı’nın politikaları normalde seçim sonuçları resmen onaylanmadan açıkça harekete geçilmesini yasaklıyor. Eyaletlerin seçim tartışmalarını çözümlemek için 8 Aralık’a kadar zamanı var. Bunlara oyların yeniden sayılması ve sonuçlara yönelik açılan davalar da dahil.

SEÇİM SUÇLARI SAVICISI İSTİFA ETTİ

Adalet Bakanlığı'nın en önemli seçim suçları savcısı Richard Pilger, Barr'ın talimatını protesto ederek istifa etti. Görevini bırakan Pilger, istifa mektubunda '40 yıllık, seçimlerde usulsüzlük soruşturmalarına karışmama politikasını yürürlükten kaldıran yeni bir politikanın tartışmasız olarak kabul edildiğini' söyledi.

TRUMP'TAN PENNSYLVANIA'YA YENİ DAVA

Trump’ın seçim kampanyası, Pennsylvania’da federal mahkemeye başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden’ın zaferini onaylamalarını engellemek için başvuru yaptı. Trump’ın ekibi ve iki kayıtlı seçmen tarafından açılan davada posta yoluyla oy kullanma sisteminin 'şeffaflık ve doğrulanabilirliğin tüm kriterlerinden yoksun olduğu' iddia edildi.

Pennsylvania yetkilileri yasa dışı şekilde iki katmanlı oy verme sistemi oluşturmakla suçlandı. Sandığa giderek oy kullanmanın posta ile oy kullanmaktan daha fazla denetime tabii olduğu iddia edildi. Reuters’a göre dava Pennsylvania Eyelet Sekreteri Kathy Boockvar’a ve eyaletin Philadelphia ve Pittsburgh gibi Demokrat eğilimli ilçelerinin seçim kurullarına karşı açıldı. (Kaynak: Amerika'nın Sesi)