TRT'nin 'Bir Zamanlar Kıbrıs' dizine tepki: 'Milliyetçi mesajlar veriliyor'

TRT 1’de yayınlanan 'Bir Zamanlar Kıbrıs' dizisi, Kıbrıs'ın her iki tarafında da eleştirileri beraberinde getirdi. Sosyal medyada, dizinin 'yaşanan acıları ve tarihi gerçekliği çarpıttığı' yazıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TRT 1’in dün akşam yayınlamaya başladığı 'Bir Zamanlar Kıbrıs' isimli yeni dizisi, Kıbrıs’ın her iki kesiminde de yoğun tepkilere neden oldu. 1963-1974 dönemindeki gelişmeleri milliyetçi bir perspektiften seyircilere sunan dizi, Kıbrıs’ın kuzeyindeki milliyetçi kesimleri memnun ederken barış ve çözüm yanlısı taraflardan eleştiri topladı. 

'Bir Zamanlar Kıbrıs' dizisinin galası dün Mağusa’da düzenlendi. Galaya dizinin oyuncularıyla beraber KKTC yönetiminin üst düzey yetkilileriyle adayı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay katıldı. TRT’ye açıklamalarda bulunan Oktay, TRT’nin yeni yapımını bu ay sonunda Cenevre’de gerçekleştirilecek olan gayrı resmi beşli Kıbrıs Zirvesi ile ilişkilendirdi. Oktay, dizinin 'gençlere ve çocuklara Kıbrıs'ın nereden nereye geldiğini, özellikle geleceğe dönük, 5+1 Birleşmiş Milletler görüşmelerinin olduğu bir dönemde hatırlatması açısından çok önemli' olduğunu söyledi. 

Kıbrıs Türk tarafından da yeni diziyle ilgili olarak benzer açıklamalar geldi. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar diziyle ilgili olarak “Türkiye'nin desteğiyle var olduk ve var olmaya devam edeceğiz. Kıbrıs Türk halkı, hak ettiği egemenliği, bağımsızlığı, KKTC'yi yaşatacaktır” açıklamasında bulundu.

Kıbrıs’ın kuzeyinde yeni dizinin ilk bölümünü takip eden milliyetçi kesimler, TRT’ye teşekkür ederek dizide betimlenen hikâyenin tarihi gerçekliği yansıttığını ileri sürdü.

ADANINI GÜNEYİNDEN YOĞUN TEPKİ

TRT 1’in 'Bir Zamanlar Kıbrıs' dizisi Kıbrıs’ın güneyinde de yakından takip edildi. Kıbrıs Rum basını, diziyi ve dizi kanalıyla Türk tarafının Cenevre öncesinde verdiği milliyetçi mesajları mercek altına aldı.

Son günlerde birçok Kıbrıs Rum basın kuruluşu diziyle ilgili haberleri okuyucularıyla paylaşıyor. Rum basını genellikle dizinin milliyetçi karakteri üzerinde duruyor ve Kıbrıs’taki tarihi gelişmeleri ve gerçekleri yansıtmadığı mesajını veriyor. Bazı medya kuruluşlarıysa, Türk tarafının yeni Kıbrıs zirvesi öncesinde 'şoven mesajlar' verdiğini savunuyor. 

Kıbrıslı Rum siyasetçiler de son saatlerde sosyal medya üzerinden yeni dizi nedeniyle Türk tarafına yükleniyor. Güney Kıbrıs'ta Nikos Anastasiadis liderliğine yakın duran kesimler, Türkiye ile KKTC'nin 'barış ve çözüm görüşmelerini çıkmaza soktuğunu' ifade ediyor. 

TRT'YE BOYKOT ÇAĞRISI

Kıbrıs’ın güneyinde olduğu gibi kuzeyinde de 'Bir Zamanlar Kıbrıs' dizisine yoğun tepkiler var. Kıbrıs Türk toplumunun barış ve çözüm yanlısı kesimleri, dizi nedeniyle TRT’ye boykot çağrısında bulundu ve dizinin milliyetçi mesajlarına karşı çıktı. Dün Mağusa’da düzenlenen gala öncesinde de Kıbrıs Türk solunu temsil eden birçok hareket ve isim, pandemi koşullarını ve Kıbrıs sorunundaki 'nazik' durumu öne çıkararak galanın iptal edilmesini istemişti.

Dün akşam itibariyle Kıbrıslı Türkler sosyal medyada #TarihTarafsızdır hashtagi açarak 'Bir Zamanlar Kıbrıs' dizisine tepki gösterdi. Bu hashtag altında birçok Kıbrıslı Türk, TRT’nin Kıbrıs’ta 'yaşanan acıları ve tarihi gerçekliği çarpıttığını' yazdı. 

'Bir Zamanlar Kıbrıs' dizisine tepkiler Kıbrıs Türk basınında da göze çarpıyor. Kıbrıs’ta yayın yapan Gazedda Kıbrıs,  geçtiğimiz hafta hakkında cumhurbaşkanına hakaretten dava açılan aktivist Abdullah Korkmazhan’ın yazısına yer verdi. Aynı zamanda araştırmacı olan Korkmazhan, TRT’nin yeni dizisiyle ilgili olarak “Gerçek ve yaşanmış tarihi öğrenmek için resmi tarihe karşı yazılan onlarca kitap ve belgesel bulunmaktadır. Diziler ile tarih değil kurgu anlatılır” ifadelerini kullandı. 

Yeni Düzen gazetesinden Cenk Mutluyakalı ise yeni köşe yazısında “Kayıp Şahıslar Komitesi’nin resmi sayfasında rakamlar acı acı yüzümüze bakıyor. Kayıp şahısların sayısı: Kıbrıslı Rumlar: 1510. Kıbrıslı Türkler: 492. Ailelerine teslim edilen kişiler: Kıbrıslı Rumlar: 712. Kıbrıslı Türkler: 282. Ah insanlık! Her dönem kanıyor” sözleriyle tepki gösterdi.