Tropikal cennete mermer darbesi  

Türkiye’nin başta muz olmak üzere tropikal meyve üretiminin merkezi olan Gazipaşa ile Anamur sınırındaki Anıtlı Köyü (Kaledran) mermer ocağı tehdidiyle karşı karşıya.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Ilıman iklimiyle Türkiye’nin önemli tropikal meyve üretim merkezlerinden Gazipaşa’nın Anamur sınırında bulunan halk arasında Kaledran olarak bilinen Anıtlı Köyü yeni bir mermer ocağı projesinin tehdidi altında. Köy halkı, 1’inci derece arkeolojik sit alanının yakınında bulunan alanda mermer ocağının faaliyete geçmesi halinde hem bölgede bulunan tescilsiz arkeolojik kalıntıların yok olmasından hem de tropik meyve üretimi ve yer altı su kaynaklarının zarar görmesinden endişeli.   

'BURASI CENNETEN BİR KÖŞE' 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Anamur Temsilcisi ve çevre avukatı Şeyda Afyoncu, “Bu coğrafya cennetten bir köşe. Bu mermer ocağı doğaya, Anamur’a ve Anıtlı’ya ihanet demektir. Halk bu mermer ocağını istemiyor. Doğaya ve halka, tonuni 500 liradan satacakları mermer için bu ihanet yapılamaz” dedi. Mermer ocağını hayata geçirmek isteyen şirketin 2017 yılında ÇED sürecini başlattığını aktaran avukat Afyoncu şöyle devam etti: “2018’de de ÇED gerekli değildir kararı yayınlanmış ama bugüne kadar işleme konmamış. Daha sonra ruhsat süreleri dolmuş, yenileyip tekrar başvuru yapmışlar ama eski karara istinaden. Normalde yeniden ÇED süreci başlatmaları gerekiyordu. Mermer ocağının yapılmak istendiği yerin yakınında 1. derece arkeolojik sit alanı var. Muhtemelen onun devamında da tescilsiz arkeolojik kalıntılar var. Böyle bir yerde tarihi eser olmaması mümkün değil.”  

'AĞAÇLAR KATLEDİLDİ' 

Şirketin Orman İşletmesi’nden izin alıp yol açmaya başladığını kaydeden Avukat Afyoncu, çok sayıda ağacın yol yapımı için kesildiğini vurguladı: “Anıtlı’da mikro klima etkisi var. Burada bütün tropikal meyveler yetişiyor. En yükseğinde bile kışın ılıman bir iklim var. Böyle bir yere mermer ocağı açıp tepeleri yok edecekler. Su kaynaklarını ve ürünleri yok edecekler. Her anlamda bir çevre katliamı. Tozlaşmayı engellediği için arıcılığa da büyük zararı var.”