Trabzon'da 'laik yaşam' yürüyüşü: Laiklik sömürünün panzehridir

Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu 'laik eğitim, laik yaşam' için yürüdü. Platform adına açıklama yapan İkinci, "Laiklik, her türden sömürünün panzehridir" dedi.

Trabzon Emek ve Demokrasi güçleri laiklik için yürüdü.
Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu bugün akşam saatlerinde 'Laik Eğitim Laik Yaşam' eylemi düzenledi. Kent merkezindeki Maraş Caddesi'nde başlayan eyleme CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, TİP Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Süleyman Hacıbektaşoğlu, Sol Parti İl Başkanı Bilal Akcelep, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Trabzon Şube Başkanı Metin Serdar, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, Trabzon Halkevi üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yağmur altında gerçekleşen eylemde "Tarikat, cemaat hepsi kapatılacak", "Karanlığı parçala, memlekete sahip çık", "Laik yaşam, laik eğitim", "Kahrolsun ABD, bağımsız Türkiye", "Laik, bilimsel, demokratik Türkiye", "Susma haykır, şeriata hayır" sloganları ile topluluk Meydan Parkı Atatürk Alanı'na yürüdü. Uzun bir kortej oluşturan topluluğa caddedeki bazı vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

Meydan Parkı'nda sona eren yürüyüşün ardından Emek ve Demokrasi Platformu adına Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci açıklama yaptı. İkinci, hilafetin kaldırılmasından 100 yıl sonra memleket sokaklarında bir avuç azınlığın şeriat yürüyüşleri yaptığını, bağımsızlık, laiklik ve aydınlanma değerleri üzerinde yükselen Cumhuriyetin ilerici birikimlerinin emperyalizm ve yerli işbirlikçileri tarafından yok edilmek istendiğini söyledi.

Kalabalık yürüyüş boyunca şeriat karşıtı sloganlar attı.


'BU DÜZEN İŞÇİ DÜŞMANI BİR DÜZENDİR'

Ülkedeki karanlık ve despotik düzenin üstünün tarikat ve cemaat ağlarıyla kapatarak halkın sindirilmek istendiğini ifade eden İkinci, "Bu karanlık düzen asla bizim düzenimiz olamaz. Bu düzen, yoksulun daha fazla yoksullaştığı, zenginin daha fazla zenginleştiği bir düzendir. Ay sonunu getiremediğimiz, en temel gıda ürünlerine dahi ulaşamadığımız, alttakilere din, iman; üsttekilere han, hamam diyen halk düşmanı bir düzendir. Bu düzen, patronlara, yandaşlara vergi affı getirilirken, vergi yükünün emekçi halkımızın sırtına yüklendiği, işçilerin ölüme terkedildiği işçi düşmanı bir düzendir" dedi.

AK Parti iktidarının oluşturmaya çalıştığı düzenin arkasında uluslararası tekeller, emperyalist güç odakları ve onların emrinde olan tarikat ve cemaatlerin olduğunu ifade eden İkinci, bu tarikat ve cemaatlerin halkın maneviyatını istismar ederek her dönem NATO ve ABD'ye hizmet ettiğini söyledi.

'GÖÇ DALGASI İÇİN SİYASAL İSLAM DESTEKLENİYOR'

İkinci açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Büyük Ortadoğu Projesi ve onun eş başkanlığı ile Ortadoğu’yu kana bulayan emperyalistler yarattıkları göç dalgası ile kendi sınırlarına duvar örerek ülkemizi göçmen deposuna dönüştürdüler. Şimdi de bu göç dalgasının yönetilmesi için ümmetçilik ve siyasal İslam destekleniyor. Laikliğin kırıntısına bile tahammülsüzlüğün nedeni budur.

Laiklik, her türden sömürünün panzehri, halkımızın tüm farklılıkları ile eşit, özgür ve kardeşçe bir arada yaşamasının zemini, bilimsel ilerlemenin, toplumsal gelişmenin ve aklın özgürleşmesinin yolu, bağımsızlığın teminatıdır. O nedenle laiklik mücadelesi kazanılması zorunlu bir mücadeledir. Ve mutlaka kazanacağız.

Biz sokaklarımızda bir avuç azınlığın yükselttiği şeriat ve hilafet çağrılarının emperyalizmin ürünü ve sesi olduğunu çok iyi biliyoruz. Onlar da bilsinler ki bu ülke, bu halk sahipsiz değildir. Yüz yıl önce nasıl emperyalizme karşı bağımsızlık savaşını kazanarak Cumhuriyeti kurduysak, 6. filoyu nasıl denize döktüysek, bugün de ülkemizin bağımsızlığını, laikliği, aydınlık ve demokratik geleceğini savunacak, şeriat ve hilafet heveslilerine  memleketimizi terk etmeyeceğiz."

Eylem, Meydan Parkı'nda Muhammet İkinci'nin basın açıklaması ile sona erdi.