Trabzon'da adaylık yarışı: 4 partide ilk sıra hesabı

TBMM'ye 6 vekil gönderen Trabzon'da AK Parti'den 78, CHP'den 25, MHP'den 24, İYİ Parti'den 10 kişi aday adaylığı başvurusu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Türkiye'nin odaklandığı, 14 Mayıs'ta yapılacak genel seçimlerde Trabzon'dan 6 milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görev yapmak üzere seçilecek.

Aday adayları 9 Nisan'da Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edilecek listelerde yer almak için saha çalışmalarına ve teşkilat ziyaretlerine ağırlık veriyor. Trabzon'da 78 aday adayı ile AK Parti en çok başvuru alan parti oldu. CHP'den 25, MHP'den 24, İYİ Parti'den 10, DEVA Partisi'nden 11, Saadet Partisi'nden 13 aday Gelecek Partisi'nden 6 aday başvuru yaptı. 2 adayın başvuru yaptığı HDP ve 2 adayın başvuru yaptığı TİP'te kalan adayların genel merkezden atanması bekleniyor.

AK PARTİ'DE VARANK LİSTE BAŞI GÖRÜLÜYOR

AK Parti'den mevcut 4 milletvekilinden Salih Cora ve Bahar Ayvazoğlu yeniden aday adayı olurken partinin bir önceki il başkanı Haydar Revi de dikkat çeken adaylar arasında. AK Parti'nin oylarını artırmak için büyükşehirlerde bakanları aday gösterme stratejisini Trabzon'da da uygulaması bekleniyor. Bu doğrultuda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın listede ilk sırada olmasına kesin gözüyle bakılıyor. AK Parti Trabzon'daki aday listesini belirlemek için 25 Mart'ta Beşirli Spor Kompleksi'nde 2 bine yakın partili ile dijital temayül yoklaması yaptı. Temayül yoklamasının sonuçları ise açıklanmadı.

CHP'DE SUİÇMEZ ÖNE ÇIKIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon'da 1 olan vekil sayısını artırmayı hedefliyor. Mevcut milletvekili Ahmet Kaya yeniden aday olurken partinin il başkanı Ömer Hacısalihoğlu da görevinden istifa ederek aday olmak için başvuru yapanlardan. Trabzon Barosu'nda 3 dönem başkanlık yapan ve daha sonra yer aldığı Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcılığı'ndan istifa edip milletvekili adayı olmak için başvuru yapan Sibel Suiçmez en dikkat çeken aday olarak öne çıkıyor. Daha önce il başkanlığı görevinde bulunan Güzide Önsel Uzun ve Gençlik Kolları Genel Saymanı Mustafa Erdi Çakır da dikkat çeken adaylardan. Mevcut vekil Ahmet Kaya ile birlikte Suiçmez'in ilk iki sırayı paylaşması bekleniyor. CHP'nin aday adayı profillerinde hukukçular, iş insanları ve eğitimcilerin ağırlıkta olması göze çarpıyor.

İYİ PARTİ'DE 2 VEKİL HESABI

2018'de katıldığı ilk genel seçimlerinde Trabzon'dan MHP'nin gerisinde kalmasına rağmen artık oylarla 1 milletvekili kazanan İYİ Parti vekil sayısını artırmayı amaçlıyor. TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavgada AK Partili Zafer Işık'ın yumruğu sonrası yoğun bakıma kaldırılmasıyla gündeme gelen Hüseyin Örs, yeniden aday olurken partinin Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Yavuz Aydın en öne çıkan aday olarak göze çarpıyor. 10 adayın 6 kişilik listeye girmek için çalıştığı İYİ Parti'de daha önce yapılması planlanan temayül yoklamasının sayının azlığı sebebiyle iptal edildiği dile getiriliyor. Teşkilat çalışmalarıyla kentte üye sayısını artıran İYİ Parti'nin, Millet İttifakı'ndaki ortağı CHP ile oy oranı olarak ikinci sıra için yarışması bekleniyor.

MHP'DE TÜREDİ DİKKAT ÇEKİYOR

2018 seçimlerinde artık oylar sebebiyle milletvekilliğini İYİ Parti'ye kaptıran MHP'de adaylık başvurusuna ilgi beklenenin üzerinde oldu. İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım'ın görevinden istifa ederek aday olduğu MHP'de Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki Başhekimlik görevinden istifa ederek aday olan Prof. Dr Süleyman Türedi'nin adaylığı dikkat çekiyor. Türedi'nin ilk sırada yer alması bekleniyor.

SAADET, DEVA VE GELECEK ORTAK LİSTE YAPABİLİR

2018 Genel Seçimleri'nde Trabzon'da CHP'nin ikinci sırasında aday gösteren Saadet Partisi'nde 13 aday adayı listeye girmek için yarışıyor. Kentte kemik bir oyu bulunan Saadet Partisi'nde iki dönem Araklı Belediye Başkanlığı yapan ve son dönemde "Geliyor mücahit Kılıçdaroğlu" paylaşımı ile gündeme gelen partinin GİK Üyesi Ümit Çebi'nin adaylığı öne çıkıyor.

İlk kez genel seçimlere katılan DEVA Partisi seçime 43 gün kala kentte tek miting yapan parti oldu. Milet İttifakı ortağı partide kentte en genç il başkanı olan ve bu görevinden istifa eden Kubilay Çiçek'in adaylığı öne çıkıyor. Daha önce teşkilat içi sorunlar nedeniyle 50'ye yakın gençlik kolu üyesinin istifa ettiği Gelecek Partisi'nde 5 aday adayı genel merkez atamasıyla 6'ya tamamlanacak. Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin Trabzon'da tek liste ile seçime girmesi ihtimali yüksek görülüyor.

HDP VE TİP'TEN 2'ŞER ADAY BAŞVURU YAPTI

Emek ve Özgürlük İttifakı'nda yer alan ve seçime Yeşil Sol Parti listesinde seçime girecek olan Halkların Demokratik Partisi'nde (HDP) Trabzon'da İsmail Calga ve Nurettin Karadeniz aday adayı oldu. 2 adayın genel merkez atamasıyla 6'ya tamamlanacağı öğrenildi. İttifak bileşenlerinden Türkiye İşçi Partisi'nde (TİP) Süleyman Hacıbektaşoğlu ve Yavuz Kaynar adaylık başvurusu yaptı.

2018 Genel Seçimleri'nde Trabzon'da yüzde 55,98 oy oranı ile 4 milletvekili, CHP yüzde 15,13 oy oranı ile 1 milletvekili, İYİ Parti yüzde 11,17 oy oranı ile 1 milletvekili TBMM'ye gönderdi. MHP yüzde 13,53 oy almasına rağmen artık oyların İYİ Parti'ye gitmesi sebebiyle milletvekili çıkaramamıştı.

Etiketler trabzon seçim