Tozkoparan'da yıkım başladı

Tokatköy ve Hacıhüsrev mahallelerinden sonra Güngören'deki Tozkoparan mahallesinde de yıkıma başlandı. Ara sokaklar giriş çıkışlara kapatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan mahallesinde kentsel dönüşüm projesi için yıkım başladı. Gece saatlerinde başlayan abluka sabaha kadar sürdü. Yüzlerce polis, TOMA'lar ve iş makineleriyle hazırlıklarını tamamladıktan sonra sabah saatlerinde Tozkoparan'da bazı evlerin yıkımına başlandı.

Tozkoparan’a gelen CHP Milletvekili Gürsel Tekin, "Fikirtepe'de ayrı, Beyoğlu'nda ayrı. Bu kin, bu nefret neden? İnsanların yuvalarını başlarına yıkmayın” dedi.

Tozkoparan’a gelen İYİ Parti Milletvekili Ümit Beyaz, yıkım bölgesine gitmek istedi. Ancak polis engel oldu. Bunun üzerine Beyaz ile çevik kuvvet amiri arasında tartışma çıktı. Polisin izin vermemesi, Beyaz’ın “Nereye gideceğime karar veremezsin, seni çiğnemek istemiyorum, nezaketen duruyorum” diyen Beyaz, tartışmanın uzaması sonrasında, “Beni tahrik ediyorsun” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine çevik kuvvet amiri, Beyaz’ın yıkım bölgesine gitmesine izin verdi.

'İKİ YILDIR HALK DİRENİYOR'

Tozkoparan’a gelen HDP İstanbul Milketvekili Züleyha Gülüm, mahallelilerin uzun süredir direndiğini söyledi: “İnsanları evden atmak için binlerce polisi yığıyorlar. Bu ikrar insanlara nasıl zulüm ettiklerini görüyoruz. Bir belediye düşünün, binlerce polis ile geliyor. Bir belediye başkanı niye halktan korkar, çünkü rant var. Ama burada 2 yıldır halk direniyor. Burada bir yaşam kültürü var. Buraları yıkarak kimsenin kimseyi tanımadığı bir alana dönüştürmek istiyorlar. Yeni yaşam biçiminde güvensizlik var. Dayatılan bu yaşam biçimine karşı bir direniş var. Yeter artık halka çektirdiğiniz. Biran önce bu yıkımı durdurun, kuşatmayı geri çekin. Deprem bahanesiyle talan ettiğinizi biliyoruz.”

Öte yansan ara sokaklara polis barikatları kuruldu. Polis basının yıkımı çekmesi için bölgeye geçmesine izin vermiyor. Yoğun polis ablukası sırasında mahallelinin elektrikleri de sabah saatlerinde kesildi. Yıkımın yapıldığı bölgedeki Tozkoparan Tıp Merkezi’nin elektrikleri yaklaşık bir saat boyunca verilmedi.

Geçtiğimiz hafta da AK Partili belediyelerin olduğu Beyoğlu'ndaki Hacıhüsrev Mahallesi ve Beykoz'daki Tokatköy’de yıkımlar yapılmıştı.