Toprağa gömülü 30 yıllık küpten pekmez çıktı

Yıllar sonra ailesine ait köy evine giden Mehmet Ateş, toprağa gömülü 70 cm uzunluğunda bir küp buldu. Küpten çıkan pekmezden Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne numune verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilecik'te anne ve babasına ait eski eve giden Mehmet Ateş evde toprağa gömülmüş bir küp buldu. Eskişehir'de yaşayan Ateş'in eski günleri yad etmek için gittiği evdeki küpten üzüm pekmezi çıktı.

İnhisar ilçesindeki Koyunlu köyünde iki katlı evi aile büyükleriyle gezen 65 yaşındaki Ateş, binanın yan girişinde bulunan merdivenin altında, toprağa gömülmüş ve üst kısmı açığa çıkmış bir küp gördü.

Etrafı çamurla sıvanmış 70 santimetre uzunluğundaki küpü inceleyen Ateş bölgede yetişen üzümden yapılan pekmeze rastladı. Küpü hatıra olarak saklayan Ateş, bunu torunlarına bırakmak istediğini söyledi. Ateş, 1993 yılında babasının, 1999'da da annesinin vefat ettiğini ve yıllardır evlerinde kimsenin yaşamadığını belirtti.

'NORMAL PEKMEZLERDEN DAHA TATLI VE KOYU'

Ateş küpü bulma anlarını, "Evimizin anahtarı bir arkadaşımızdaydı. Ablamlar 'Babaevimizi görmek, gezmek istiyoruz' dediler. O vesileyle önce evi dolaştık, o sırada bu küpü fark ettik. Ablam küpe doğru yaklaşırken ben 'İnşallah altın vardır' diye espri yaptım. Daha sonra bulunduğu yerden çıkardık, içinde pekmez olduğunu gördük. 21 yıl önce kaybettiğimiz annemizin hazırladığı pekmeze rastlamak bizi mutlu etti. Pekmezin 1980-1990 yıllarında yapılmış olduğunu tahmin ediyoruz. Annem uzun yıllar saklamak için küpün etrafını sıvamış. Biz hemen aldık, yedik tabii. Normal pekmezlerden daha tatlı ve koyu" diye anlattı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri de tahlil yapmak için pekmezden örnek aldı. (AA)

Etiketler pekmez Bilecik