Tolga Şardan'ın tutuklandığı madde AYM gündeminde

Anayasa Mahkemesi TCK'ye eklenen, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuna hapis cezası öngören 217/A maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini 8 Kasım'da görüşüp karara bağlayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP'nin başvurusu üzerine "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuna hapis öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini 8 Kasım'da görüşecek. Söz konusu düzenleme gerekçe gösterilerek dün gazeteci Tolga Şardan tutuklanmış, Dinçer Gökçe ise gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 

CHP, dezenformasyonla mücadele düzenlemesi olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la Türk Ceza Kanunu'na (TCK) eklenen maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

AA'nın haberine göre Anayasa Mahkemesi söz konusu başvuruyu 8 Kasım Çarşamba günkü Genel Kurul gündeminde ele alacak. Kamuoyunda dezenformasyonla mücadele olarak bilinen 7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu'nun 29'uncu maddesiyle TCK'nin 217/A maddesine ekleme yapılarak, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu ihdas edilmiş, bu suçu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştü.

TCK'ye eklenen 217/A maddesi şöyle:

"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma: (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır."​​​​​​​ 

T24 yazarı Tolga Şardan, 'MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu yargı raporunda neler var?' başlıklı yazısı nedeniyle söz konusu madde gerekçe gösterilerek dün tutuklandı.

Halktv.com.tr muhabiri Dinçer Gökçe de 'Çete lideri olmakla suçlanan Turhan Döner ve Emirhan Döner'e tahliye kararı' başlıklı haberi nedeniyle dün gazete binasına giden polisler tarafından gözaltına alındı. Adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (HABER MERKEZİ)