TOKİ'de iş kazası: Yatağa bağımlı oldu, polis 'karışmam' dedi

Seferihisar'daki TOKİ inşaatında iş kazası geçiren Nurettin Ataş, karakola giderek şikayette bulundu. Ataş, ayrıca iş yerinde çalıştırılan göçmenlerin sömürüldüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir’in Seferihisar ilçesinde TOKİ inşaatında çalışan Nurettin Ataş iş kazası geçirdi. Sağ ayağı kırılan Ataş, haftalardır yatağa bağımlı yaşıyor. Kaza sonrası iş yerinden herhangi bir yetkilinin kendisini aramadığını ve hastaneye bile götürülmediğini söyleyen Ataş, “4 çocuk babasıyım… Bir kere bile arayıp, ‘geçmiş olsun’ demediler” diye konuştu. Ayrıca Ataş, polis karakoluna gidip iş yerinde Afgan işçilerin çalıştırıldığını ve sömürüldüğünü anlatarak şikayette bulundu.

ŞİKAYET ETTİ, POLİS ‘KARIŞAMAYIZ’ DEDİ…

Nurettin Ataş, Ermit İnşaat’a bağlı taşeron bir firmada çalışıyordu. İzmir Seferihisar 2. Etap TOKİ inşaatında merdivenlerden düşerek ayağını kıran Ataş, kaza sonrası karakolda şikayette bulunarak iş yerinde ‘kanunsuz’ işlerin olduğunu anlattı.

Kaza sonrası kendi imkanlarımla hastaneye gittiğini anlatan Ataş, "Şirketten bir yetkili, ‘geçmiş olsun’ bile demedi. Doktorumun anlattığına göre sakat kalabilirim… Koskoca TOKİ’de iş güvenliği yok. Afganlar, Suriyeliler aylık bin liraya sömürülüyor. Ölseler kimsenin umurunda değil. Sigortaları yok, can güvenlikleri yok. Bunları da gizli çalıştırıyorlar" dedi

Ataş bu yaşadıklarını Seferihisar Polis Merkezi’nde de anlattı ancak söylediğine göre polisler, “Afgan ve Suriyelilere karışamayız” diyerek Ataş’ı geri gönderdi.

ŞİRKETTEN GERİ DÖNÜŞ YOK

Konuyla ilgili aradığımız Ermit Mühendislik İnşaat San. ve Tic. A.Ş. ise geri dönüş sağlamadı.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI’NA SORULAR: DENETİM YAPILDI MI?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Ataş’ın yaşadıklarını Meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Vedat Bilgin’e soru önergesi veren Gergerlioğlu şu soruları sordu:

🔸 Afgan ve Suriyelilerin TOKİ inşaatında sigortasız çalıştırıldığı, aylık bin lira gibi ücretler verildiği iddiası doğru mu?
🔸 Eğer bu iddia doğruysa konu ile ilgili bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
🔸Nurettin Ataş isimli yurttaşın iş güvenliği tedbiri alınmadığı için iş kazasına maruz kaldığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa bahsi geçen şirket hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti ne durumdadır
🔸 Bakanlığınız söz konusu şirketi ve inşaatın yapıldığı alanı denetlemiş midir? Eğer denetlenmişse denetim raporunda ne gibi bulgular elde edilmiştir?
🔸Son 5 yılda iş kazası geçiren yurttaş sayısı kaçtır?
🔸 Son 5 yılda kaç şirket hakkında gerekli iş güvenliği tedbiri almadığı gerekçesiyle soruşturma açılmıştır?