TOKİ’de ilk kuralar Şırnak’ta çekildi: Umudumuz yok ama çaremiz de yok

Şırnak ve Ardahan'da sosyal konut projesi için kura çekimleri eş zamanlı yapıldı. Şırnak’ta kura sonucunu bekleyenler, daha önceki projelerde yaşanan sorunların tekrarlanmamasını istedi.

Kura çekimi, Şırnak Kapalı Spor Salonu’nda yapıldı.
Google Haberlere Abone ol

Şirin Bayık

ŞIRNAK - ‘İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi’ kapsamında ilk kuralar çekildi. Şırnak ve Ardahan’da eş zamanlı gerçekleştirilen kuralar halkın katılımıyla yapıldı. 

Şırnak Kapalı Spor Salonu’nda yapılan kura çekimlerine TOKİ Finansman Daire Başkanı Ayhan Karaca, Şırnak Valisi Osman Bilgin, TSO Başkanı Osman Geliş, Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürü Ahmet Şahin katıldı.

Kura çekimine katılan Selman Ayan, “Hiçbir umudumuz yok ama başka çaremiz de yok. Bunun bir seçim politikası olduğunu biliyoruz” dedi.

‘VATANDAŞLARIMIZ CUDİ DAĞI’NI İZLERKEN ÇAYLARINI KEYİFLE YUDUMLAYACAK’

Şırnak merkez ilçede 1100 konut, İdil'de 301 konut ve İdil Karalar’da 49 konut olmak üzere yapılması planlanan 1450 konut için toplam 3 bin 406 başvuru yapıldı.

Çekiliş öncesinde TOKİ Finansman Daire Başkanı Ayhan Karaca konuşma yaptı. Karaca, ekonomik durumunun farkında ve bilincinde olduklarını ifade ederek “Projelerimiz bu çerçevede vatandaşlarımızın alım gücü düşünülerek fiyatlandırılmaktadır. Vatandaşlarımız Cudi Dağı’nı, Gabar Dağı’nı izlerken çaylarını keyifle yudumlayacaklar" dedi. 

Selman Ayan

‘KONUTLARIN UYGUN BİR YERE İNŞA EDİLMESİNİ İSTİYORUZ’

Kuraya katılanlardan Selman Ayan “2018’deki TOKİ’lerde büyük sorunlar yaşandı. Konut yetersizliği, plansız yapılanma, heyelan bölgelerine yapılan konutlar… Daha önce yapılan TOKİ’lerde hala elektrik ve su sorunları var. Örneğin Bahçelievler Mahallesi’ndeki konutlar heyelan bölgesine yapıldı. Buranın kayma tehlikesi var. Biz adil bir kura çekilmesini, konutların uygun bir yere inşa edilmesini istiyoruz. Önceki TOKİ konutlarında trilyonlarca israf yapıldı. Umarım bu kez daha kapsamlı bir çalışma yaparlar" şeklinde konuştu. 

‘ELEŞTİRECEK GÜCÜMÜZ KALMADI’

Daha önceki TOKİ'lerde yaşanan sorunlar nedeniyle yeni yapılacak projede de benzer sorunlarla karşılaşmaktan çekindiklerini anlatan Ayan, “Hiçbir umudumuz yok ama başka çaremiz de yok. Bunun bir seçim politikası olduğunu biliyoruz. Ama insanlar için artık bir önemi yok çünkü ekonominin kötü olduğu bir çağda yaşıyoruz. Neyin doğru, neyin yanlış olduğuna bakamıyoruz. İnsanlar evsiz, barksız, işsiz ve aç. İnsanlar sığınacak bir evinin olmasını istiyor. Ne kadar kaliteli olacağı önemli değil. Çünkü bir şeyi eleştirecek gücümüz kalmadı. Ne olacağını bilmiyoruz, sadece yaşıyoruz” dedi.

İshak Usal, babası adına kura çekimlerini takip etti. 

‘DAHA ÖNCE YAPILAN TOKİ’LER GİBİ OLURSA PİŞMAN OLURUZ’

Babası için kura çekimlerini bekleyen İshak Usal ise önceki TOKİ konutlarında yaşanan sorunları hatırlatarak yeni TOKİ’ler için güvensizlik oluştuğunu belirtti. Akıllarında pek çok soru işareti olduğunu dile getiren Usal, şunları söyledi: “Hangi zaman aralığında verilecek, insanları mağdur edecekler mi? Taksitler arttırılacak mı? Bize söyledikleri gibi mi olacak? Ayrıca daha önce yaptıkları TOKİ’ler gibi yapılacaksa çok kötü olur, pişman oluruz. Çünkü kutu gibi yaptılar, kapılar yan yana, koridorları, odaları hiç kullanışlı değil. İnşallah bunlar da öyle olmaz."

‘ERDOĞAN’A GÜVENİYORUM’

Zübeyde Benzer ise projeyi olumlu karşılayanlardan… Kiracı olduğunu söyleyen Benzer, kira vereceğine kendi evi için ödeme yapmayı tercih ettiğini söyledi. “Eski TOKİ’ler geç verildi ama bu TOKİ’ler için Cumhurbaşkanı söz verdi” diyen Benzer Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güvendiğini sözlerine ekledi.

'HER ŞEY GÜZEL OLACAK'

Kura çekimi sonrası açıklanan hak sahipleri arasında yer alan Zehra Bilir ise çok mutlu olduğunu ifade etti. Bilir, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ederim. Şırnak’tan Ankara’ya saygı ve selamlarımı iletiyorum. Bu projeyi yaptı, fakir ailelere bir kez daha sahip çıktı. Onun sayesinde her şey güzel olacak” dedi.