TL haftayı yüzde 10 kayıpla açtı

Asya piyasalarında dün akşam 8,47 seviyesine kadar çıkan dolar, Londra'da swap (takas) hareketliliğiyle haftaya 7,87 liradan başladı. TL'nin dolar karşısındaki kaybı yüzde 10'u buldu. Uzmanlar, ekonomi politikalarıyla hem faizin hem de dövizin fırlamasına neden olunduğu eleştirisinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul serbest piyasada dolar 7,87 liradan, euro 9,34 liradan, sterlin 10,92 liradan güne başladı. Günün ilk yarısını ise dolar 7,98, euro 9,49, sterlin 11,08 liradan tamamladı. Yeniden 700 liranın üzerine çıkan çeyrek altın 727 liradan satılıyor. Geçen haftayı 405 liradan kapatan gram altının satış fiyatı ise 443 lira.

Cuma gününü 7,21 liradan kapatan dolar/TL, ilk fiyatlamaların yapıldığı Asya piyasalarının açılışında (Türkiye saati ile dün akşam) 8,47 lirayı gördü. Euro ise 10 liranın üzerine çıkarken, TL'nin dünkü kaybı yüzde 15'i buldu.

Londra piyasasının açılmasıyla birlikte TL günü 7,71 seviyesinden açtı. Ancak kısa sürede yeniden yükselişe geçen dolar saat 09.40 itibariyle 9,91 liraya yükseldi.

PİYASALARDA GÜVENSİZLİK HAKİM

Döviz kurlarındaki hızlı yükselişte iç siyasetteki çalkantılı gelişmelerin yanısıra göreve henüz Kasım 2020'de başlayan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın, politika faizinin 200 baz puanlık artışla yüzde 19'a yükseltilmesi sonrası hafta sonu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınması da etkili oldu. Görevde sadece 133 kalan Ağbal döneminde faiz 675 baz puan artırılırken, yerine getirilen Yeni Şafak gazetesi yazarı Şahap Kavcıoğlu'nun ilerleyen aylarda tersi bir politika izlemesi bekleniyor. 

MANUKYAN: SWAP PATLAR

Uluslararası piyasalar uzmanı Şant Manukyan, dövizdeki dalgalanmaya ilişkin ilk aşamada 'geçen hafta açılan shortların stoplanması, düşük likidite ve ilk kotasyonlar paniği ile yaşanan hareketin' etkili olduğunu belirterek, "İkinci aşamada Londra'da swapların patlaması ile 7.70'lere doğru düzeltecektir" değerlendirmesinde bulundu.

GÜRSES: TAM DA O SORUYU SORMAK LAZIM

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, dövizdeki hareketliliğe ilişkin sosyal medya hesabından "Yıllık 2 puanlık faiz artışını beğenmezken, ilk geçen fiyatlara göre kur bir gecede yüzde 15 artmış oldu. Tam da şimdi o manşeti atmak lazım; 'paramıza bu operasyonu kim çekti?'" sorusunu yöneltti.

ÖZATAY'DAN DÖVİZ SATIŞI ELEŞTİRİSİ

Ekonomi profesörü Fatih Özatay ise kur yükselişine karşı döviz rezervlerinin eritilmesini eleştirerek, "Kur keskin biçimde yükseliyor Diyelim ki 'efendim, döviz satalım' denildi. Bu yükselişi hak ettiren her koşul mevcutken, bırakın faydasını, çok zararlı olmaz mı? Döviz rezervinin düzeyi, yüksek riskin temel nedenlerinden biriyken ve o koşullar orada öylece duruyorken" yorumunda bulundu. (EKONOMİ SERVİSİ)

 



 
Etiketler dolar tl altın