TİP Trabzon adayı: 'Kader, kaza, fıtrat diye alıştırmaya çalışıyorlar'

TİP Trabzon Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Süleyman Hacıbektaşoğlu, Trabzon'un Hayrat ilçesinde gerçekleşen ve 3 işçinin hayatını kaybettiği toprak kayması ile ilgili konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İşçi Partisi (TİP) Trabzon Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Süleyman Hacıbektaşoğlu, Trabzon'da 27 Mart'ta gerçekleşen toprak kayması nedeniyle 3 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından bir açıklama yaptı. 

İş kazaları ve işçi ölümlerinin durmadığını belirten Hacıbektaşoğlu, "Bunların hepsi bir cinayet. Kimse bu kazaları ve ölümleri kader, fıtrat diye açıklayarak açıklayarak birilerinin suçlarını kapatmaya çalışmasın. Dün burada 3 işçi kardeşimizi maalesef iş kazasında kaybettik" diye konuştu. 

'BİZLERİ KADER, KAZA, FITRAT SÖYLEMİ İLE ALIŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Türkiye'de her gün işçilerin kar uğruna katledildiğini söyleyen Hacıbektaşoğlu, Bizleri ise kader, kaza, fıtrat söylemleri ile buna alıştırmaya çalışıyorlar. Bizler bu duruma alışmayacağız. Çünkü artık biliyoruz ki bu kazaların ardında alınmayan tedbirler, işçi güvenliğinin hiçe sayılması ve yüksek kar elde etme hırsı var. 3 işçi kardeşimizin hayatını kaybettiği bu içme suyu şebeke hattında ki kaza bizlerde derin bir üzüntü ve öfkeye sebep olmuştur. Bu kaza, sadece ihmal ve denetimsizliğin trajik sonuçlarını değil, taşeron sisteminin, müteahhitlerin yüksek kar hırsının işçi emeği ile bedeninin sistematik olarak sömürülmesinin de vahim sonuçlarını gözler önüne bir kez daha sermiştir" ifadelerini kullandı.  

'SİSTEM VE İKTİDARIN İŞÇİ DÜŞMANI POLİTİKALARINA KARŞI İŞÇİLERİN YANINDAYIZ'

Türkiye'de ve dünyada güvensiz çalışma koşulları nedeniyle işçilerin her gün öldüğünü, bu durumun hem müteahhitlerin, patronların hem de taşeronların kar maksimizasyonu hırsı nedeniyle, işçi sağlığı ve güvenliğinin ihmal edilmesinden doğduğunu vurgulayan Hacıbektaşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"İşçi emeğinin ve bedeninin bu kadar hoyratça kullanılması, bu sistemin en büyük adaletsizliklerinden biridir. Dün burada yaşanan olayda sorun işçi güvenliğidir. Herhangi bir tedbir alınmamış, işçilerin yanında iş güvenliği için bir uzman ve yeterli donanım sağlanmamış, işin sorumlusunun da bir mühendis olmadığı açıkça ortadadır. Sorumluların hesap vermesi, işçi cinayetlerinin önlenmesi, çalışma ortamlarının güvenli hale getirilmesi ve işçi emeğinin sömürülmesine son verilmesi gerekmektedir. İşçi sağlığı ve güvenliği standartları, her çalışma alanında en yüksek öneme sahip olmalı ve bu standartlara uymayan işverenlere karşı ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır. Sistemin ve iktidarın işçi düşmanı uygulamalarına karşı bizler işçi-emekçi kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Mevcut iktidarın işçi düşmanı politikaları sonucu işçilerin hakları erozyona uğramıştır. Bu kazanın da bize gösterdiği tam da budur. Çalışanlar şirketin keyfi uygulamalarına teslim edilmiştir. Burada adli bir olay vardır. Bu olayın sonuçlarının Türkiye İşçi Partisi olarak takipçisi olacağız.

'21. YÜZYILDA İŞÇİLER HALA ÖLÜYOR'

Düzenin eninde sonunda değişeceğini, bunu da işçilerin, emekçilerin ve yoksulların yapacağını ifade eden Hacıbektaşoğlu, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

"21. yüzyılda işçiler hala evine bir somun ekmek götürmek için, kuralsız çalışmanın sonucu olarak ölüyor. Önümüzde yerel seçimler var buradan başlayarak isçiler kendi temsilcilerini seçerek, onlara oy vererek bu bozuk düzenin çarklarını tersine döndürebilirler. Hepimizin başı sağ olsun. Hayatını kaybeden kardeşlerimin ailelerine ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum. 

 

 

(HABER MERKEZİ)