TİP: İzmir'de bazı okullarda kolon hasarı bilgisi var

İzmir Buca'da meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklama yapan TİP, bazı okullarda kolon hasarları oluştuğu bilgisi bulunduğuna dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Türkiye İşçi Partisi (TİP) İzmir İl Örgütü, cuma günü saat 03.29'da İzmir Buca'da gerçekleşen depreme ilişkin yazılı açıklama yaptı. İl Başkanı Kenan Yılmaz imzalı açıklamada, 30 Ekim 2020'de İzmir'de yaşanan depremde 117 kişinin vefat ettiği ve bin 34 kişinin yaralandığı hatırlatıldı.

Tam 15 bin evsizle sonuçları ağır bir 2 yıl geçirildiği belirtilen açıklamada, “Deprem kuşağında yer alan ülkemizde, asıl riskin depremin kendisinin değil, ölümlere ve yaralanmalara neden olan güvensiz, çürük binaların olduğunu yaşadığımız depremlerle tecrübe ettik” denildi.

'122 OKULDA YIKIM KARARI VAR, 17 OKUL TAMAMLANDI'

Buca'da meydana gelen 4.9'luk deprem sonrası bir çok İzmirlinin geceyi sokakta geçirdiği ifade edilen açıklamada, “2 yıl önce yaşadığımız depremin ardından şehrimizde birçok binaya yıkım kararı verildi. Bununla birlikte İzmir Valiliği’nin eğitim öğretim yılı açılışında yapmış olduğu açıklamalardan edindiğimiz bilgilere göre, toplam 122 okulda yıkım kararı var. Geçen iki yıla rağmen bu 122 okuldan sadece 17 okul tamamlandı. Deprem sonrası güçlendirme çalışması yapılması gereken 16 okuldan yalnızca 3 okulun güçlendirmesi tamamlandı. Diğer 13 okulun eylül ve aralık ayında güçlendirme çalışmalarının tamamlanacağı bilgisi verildi. Bütün bu ağırdan almaları düşününce, hali hazırda eğitim-öğretime devam eden okulların güvenliği de kaygı yaratıyor. Valiliğin, yıkım kararlı 122 binanın, 105 tanesinin neden tamamlanmadığı ve o okullardaki öğrencilerin nasıl öğretim gördüğü konusunda tatmin edici bir açıklaması bulunmamaktadır. Biliyoruz ki yıkım nedeni ile birleştirilen okulların fiziki şartları ve derslik sayıları mevcut öğrenci nüfusunu karşılayamamaktadır. Birçok okul ikili eğitime geçmiş ve sabahın kör karanlığında okula giden ve akşamın kör karanlığında evine dönen çocuklarımız, gelişim sürecinde onarılması güç hasar almaktadır” denildi.

'İL MİLLİ EĞİTİM VE VALİLİK GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMALI'

Yaşanan son depremin ardından İzmir'de bazı okullarda kolon hasarları oluştuğu bilgisi bulunduğuna da dikkat çekilen açıklamada, “Öğrencilerimizin çoğu, yaşanan depremin paniği ile geceyi dışarıda geçirerek uykusuz ve güvensiz binalarda eğitim gördüğü kaygısı ile bugün okullarına gitmiştir. Valiliğin bu durumu öngörerek gerekli tedbirleri alması ve okullara 1 gün ara vermesi gerekirken konunun üstünden atlaması kabul edilemez. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik bir an önce gerekli tedbirleri almalı. Eğitim öğretim koşullarını tüm öğrenciler için adil ve güvenli okul binalarında hizmet vermeye hazır hale getirmelidir” ifadelerine yer verildi. (DUVAR)

Etiketler izmir tip deprem hasar okul