THY, Minsk uçuşlarına Suriye, Irak ve Yemen vatandaşlarını kabul etmeyecek

Polonya Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada THY'nin Minsk uçuşlarına bazı ülkelerin vatandaşlarını taşımayacağı söylendi. THY, Polonya'ya geçmek üzere Belarus'a mülteci taşımakla suçlanıyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Hava Yolları'nın Belarus'un başkenti Minsk'e yapılan uçuşlara Suriye, Irak ve Yemen vatandaşları artık alınmayacak. Şirket, kısa süre önce Belarus'a mülteci taşımakla suçlanmıştı. 

DİPLOMATİK PASAPORTLAR  HARİÇ

Polonya-Belarus sınırında sığınmacı krizi devam ediyor. Aeroflot ve Türk Hava Yolları (THY) gibi şirketlerin ismi ise 'bölgeye sığınmacı taşıma' iddiası ile gündeme geldi. Her iki şirket de öne sürülen iddiaları yalanladı. Ancak Polonyalı yetkililerin yaptığı açıklamada artık THY'nin söz konusu üç ülke vatandaşlarını Minsk uçuşuna kabul etmeyeceği duyuruldu. 

Polonya Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Politika Bürosu Başkanı Jakub Kamoch, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada diplomatik pasaport sahiplerinin bu uygulamadan hariç tutulacağını aktardı. Kamoch, bir dönem Polonya'nın Türkiye Büyükelçiliğini yapmıştı. 

BELARUS: TALEP TÜRKİYE'NİN

BBC'nin haberine göre Belarus ulusal hava yolu şirketi Belavia, Türkiye'den Belarus'a yapılacak uçuşlarda Irak, Suriye ve Yemen vatandaşı kişilerin uçaklara binişine izin verilmeyeceğini açıkladı. Şirket, kararın Türk hükümetinin talebi doğrultusunda alındığını söyledi.

Sputnik'e konuşan THY'den bir kaynak ise, "Havayolumuz Minsk uçuşlarında yalnızca diplomatik pasaportu olan veya Belarus oturma izni olan Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarını kabul edecek" ifadeleri ile diplomatik pasaportun yanı sıra oturma izninin de karardan hariç tutulacağını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de Twitter hesabından yaptığı açıklamada Türk makamlarına ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne 'destek ve işbirliği' için teşekkür etti.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz günlerde Avrupa medyasında çıkan haberlerde mültecilerin İstanbul'un da aralarında olduğu kimi kentlerden Minsk'e taşındığı yer almıştı. Öte yandan Alman Federal Polis Sendikası Başkanı Heiko Teggatz şirket ismi vererek THY ve Rusya’nın devlet havayolu şirketi Aeroflot’un Minsk seferleriyle mültecileri Belarus’a getirildiğini öne sürmüştü.

THY tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bazı ulusal ve uluslararası medya organlarında Türk Hava Yolları'nın Belarus'a gerçekleştirdiği uçuşların yasadışı göçmen trafiğine zemin hazırladığı öne sürülmektedir. Ortaklığımız, dünyanın dört bir yanına gerçekleştirdiği uçuşlarda uluslararası otoriteler ile iş birliği içerisinde, tüm güvenlik hassasiyetlerini dikkate almakta ve operasyonlarını bu ölçüde gerçekleştirmektedir. Medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunarız" denilmişti.

Söz konusu iddialar nedeniyle Aeroflot'a yaptırım gündeme gelmiş, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise yaptırım olasılığını 'çılgınlık' olarak değerlendirmişti. (DIŞ HABERLER)