Sosyal medyada gündem olan volkan patlaması gerçek mi?

Bir 'volkan patlaması'na ilişkin video sosyal medyada gündem oldu. Videoyu analiz eden Teyit.org, görüntüleri düzenlemelerle bilinen ünlü görsel efekt sanatçısı @aleksey__n'ye ait olduğunu belirledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada gerçek bir volkanik patlamayı gösterdiği iddia edilen video gündem oldu. 

Denizin ortasındaki bir tekneden görünen volkanik dağın bir anda patladığı ve oluşan dalgaların tekneyi yuttuğuna ilişkin görüntüler binlerce kez paylaşıldı. 

Videoyu inceleyen teyit.org, kısa bir taramayla görüntülerin görsel efektle oluşturduğunu ortaya çıkardı:

"Görüntüler üzerinde Aleksey Patrev yazısı dikkat çekiyor. Videodan alınan ekran görüntüleri ile arama yaptığımızda, orijinal görüntülere ulaşabiliyoruz. 

Video ilk olarak @aleksey__n isimli bir kullanıcı, 22 Kasım 2022 tarihinde TikTok hesabında paylaşılmış. Paylaşımda yer alan #3d, #cgi, #animation gibi etiketler, videonun görsel efektler kullanılarak oluşturulduğuna bir kanıt. CGI, bilgisayar tabanlı üretilen görseller için kullanılan bir terim.

Ayrıca videoyu üreten kullanıcı, Instagram profilinde videonun yapım aşamalarını da paylaşmış. 

@aleksey__n, tasarladığı dijital düzenlemelerle bilinen ünlü bir sanatçı. Oluşturduğu diğer CGI tabanlı tasarımlarına sosyal medya hesaplarından ulaşmak mümkün."

Teyit.org, daha önce de benzer şekilde sosyal medyada gündem olan bir çok fotoğraf ve videonun gerçek olmadığını ortaya çıkarmıştı. (HABER MERKEZİ)