'Test yok korona yok' ama koğuşun tamamı hasta

Bakırköy Cezaevi'nde bir koğuşun tamamı korona virüsüne yakalandı. Silivri Cezaevi'nden mahpuslar ise, "Test sonuçlarımız açıklanmıyor" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınının başladığı tarihten beri cezaevlerinde kaç mahpusun hastalığa yakalandığı, kaçının virüsten öldüğü açıklanmıyor. Avukat Sümeyra Bulduk, Bakırköy Cezaevi'nde bir koğuşun tamamen virüse yakalandığı bilgisini verdi. Silivri Cezaevi'nde de test sonuçları kendileriyle paylaşılmadan herkese ilaç kullanma zorunluluğu getirildi.

'TÜM KOĞUŞ VİRÜSE YAKALANDI'

Avukat Sümeyra Bulduk, Bakırköy Cezaevi'nde müvekkili Fatma Saadet Yılmazer'in de tutuklu bulunduğu B4 koğuşunun tamamının korona virüsüne yakalandığını, mahpusların yataktan dahi kalkamadıklarını, yüksek ateşleri olmasına rağmen test yapılmadığını ve revire dahi çıkarılmadığını ailelerden öğrendiklerini belirtti. Bulduk, Bakırköy Cezaevi'nde yaşananlarla ilgili şöyle konuştu: “Müvekkilim bu haftaki telefon hakkını yine tutuklu bulunan babasıyla görüş için kullandığından dolayı ailesine direkt bilgi iletemedi. Geçen haftaki görüşmesinde, koğuşta birkaç kişinin hasta olduğunu ancak revire çıkarılmadıklarını söylemişti. Dolayısıyla koğuşta bulunan tutukluların ailelerinden bilgi alabiliyoruz, dün geceden beri cezaeviyle de görüşmeye çalışıyorum. Koğuşta yalnızca 4 kişinin oruç tuttuğu, geri kalanların tamamının yataklarından çıkamadıkları, yüksek ateşleri olduğu, şiddetli sırt ağrıları çektikleri, ishal ve mide bulantısı yaşadıkları iletilmiş ailelerine.”

Şikayetlerin başladığı andan itibaren mahpusların cezaevi yönetimine yazdıkları dilekçelere de henüz cevap verilmediğini aktaran Bulduk şöyle devam etti: “Yakınlarının revire çıkamadıklarını ve test yaptıramadıklarını, şikayetlerin de tüm koğuşa yayıldığını duyan aileler, haklı olarak endişeleniyor. Bugün sabah kurumla yaptığım görüşmede vaka olmadığı söyleniyor. Ancak test yapıldı mı diye sorduğumda 'hayır' cevabını alıyorum. Bu şikayetlere rağmen test yapmazsanız, tabii ki 'kurumda korona yok' diyebilirsiniz. Öğleden sonra tekrar görüşme yaptım, bu defa gün içinde mahpusları revire çıkarttıkları, testlerin ise muayene durumuna göre yapılacağı bilgisini verdiler. Dolayısıyla şu an için şayet yapılırsa konuyu netleştirmek için test sonuçlarını beklemek durumundayız.”

'KOĞUŞ KAPASİTESİ ARTTI'

“Pandemi konusunda ülke olarak başarılı bir mücadele sergilediğimizi düşünmüyorum” diyen Bulduk, cezaevlerine sık giden bir avukat. Bulduk, buralarda yaşanan sorunlar için şunları söyledi: “Cezaevleri virüs konusunda en vahim olan kurumlardan biri. Bir kere kapalısınız. Uzun senelerdir vücudunuzun alması gereken vitamin ihtiyacını alamıyorsunuz. Doğru düzgün güneşe çıkamıyorsunuz. Yeterli ve sağlıklı beslenme ihtiyacınız karşılanamıyor. Dar alanda yürüme imkanınız olduğundan kas sıkıntısı, uzak mesafe görüşüne sahip olmadığınız için de görüş bozukluğu yaşıyorsunuz. Yani kapalı olmak başlı başına insanın sağlık sistemini alt üst eden bir durum zaten. Daha ilerisi, 7 kişilik koğuşlarda 40-45 kişinin kaldığı cezaevleri var. İnsanlar sırayla yatak kullanıyor, yerlerde yatıyorlar. Bakırköy Cezaevi'nde koğuşlar 24 kişilik olmasına rağmen kapasite 32'ye kadar çıkartılmış durumda. Pandemi olmasa dahi insan haklarını ihlal eden, insan onuruyla bağdaşmayan şartlarda tutuklu bırakılıyorlar. Devletler, kişiyi özgürlüğünden yoksun bıraktığında, kişilerin hem alıkonulma koşulları hem de gerekli bakımlarının sağlanması anlamında, sağlıklarının da sorumluluğunu almak zorunda.”

'VİRÜSÜN YAYILMASI ÖNLENEMEDİ'

Daha önce başka bir cezaevinde bulunan müvekkilinin de korona virüsüne yakalandığını söyleyen Bulduk şöyle devam etti: “Bakırköy'de daha önce Covid anlamında böyle bir sorunla karşılaşmadık. Ancak aynı sorun Gebze Kadın Cezaevi'nde de yaşandı. Müvekkillerden biri Covid geçirdi ancak kendisinin şikayetleri zamanında kontrol edilmediği ve test yaptırılmadığı için virüsün tüm koğuşa yayılması önlenemedi. İki üç hafta sonra yapılan test sonuçlarına göre, müvekkilim artık atlatmış ve iyileşmiş olduğundan negatif, kalan mahkumların birçoğu ise pozitif çıktılar. Bu sebeple kurum altındaki bir insan ufacık bir şikayette dahi bulunsa, son derece ciddi, ölümlere sebep olan bir salgın döneminde olduğumuzdan, daha büyük sorunlar yaşanmaması adına hemen önlem alınması gerekiyor.”

'VİRÜSTEN KORUNMAK OLDUKÇA GÜÇ...'

Yetkililere, mahpusların sağlığa erişmeleri için çağrıda bulunan Bulduk şöyle devam etti: “AİHM sağlık hakkı bakımından vermiş olduğu kararlar ile mahpusların tutulma şartlarında sıkıntı ve güçlüğe maruz bırakılmamalarını, gerekli tıbbi desteğin sağlanması konusunda bir sorumluluk yüklüyor devletlere. Hatta bu yöndeki kararlarında; acil bir durumda sağlık hizmetinin derhal sağlanmaması, sağlık hizmetinin gerekçesiz olarak geç sunulması, tedavinin eksik yerine getirilmesi gibi durumunların tamamı kişi onurunu zedelediğinden ve hatta kişinin kendisini aşağılanmış hissetmesine neden olduğundan ve bu durumun da fiziksel ve ruhsal direnci kırması sebebiyle hastalığın ağırlaşmasına sebebiyet vereceğinden işkence ve kötü muamele yasağına aykırı bularak AİHS 3. maddesinin ihlal edildiğine karar veriyor. Ancak Bakırköy Cezaevi'nde pandemi ilan edildiği andan itibaren revir kapalı. Mahkumların şikayetlerini ve talep ettikleri ilaçlarını dilekçe ile iletmeleri istenmiş. Yani hastaysanız şikayetlerinizi dilekçenize yazıp, doktor gibi tanınızı yapıp, ilaçlarınızı da kendinize reçete ettikten sonra kuruma bildiriyorsunuz ve kurum ilaçlarınızı veriyor. Şaka gibi ama gerçek! Neredeyse bir buçuk senedir revire çıkmadıklarını söylüyor mahkumlar. Bunun adı tedbir değil maalesef. Bizler yaşanan ihlalleri duyurmasak, herhangi bir adım atılmıyor. Pandemi başladığı andan itibaren mahkumlarla temas halinde olan memurlar iki haftalık karantinada kaldıktan sonra çalışmaya başlıyorlardı. Ancak vakaların artık daha fazla olmasına karşın, ilk zamanlarda alınan tedbirler de azaltılmış durumda. Son derece kalabalık olan koğuşlarda virüsten korunmak oldukça güç maalesef.”

'MESELE İNSAN HAKLARI MESELESİ'

İnfaz yasasında yapılan değişiklikle binlerce kişi cezaevlerinden tahliye edildi. Adli mahkum olan birçok mahpus tahliye edildi. Ancak siyasi mahpuslar bu kapsamda hiçbir haktan yararlanamadı. Bulduk, çıkartılan infaz yasasına tepki gösterirken, “Tutuklu ve infazını bitirmeyen hükümlüler yatarını bitirdiği halde denetimli serbestlikten yararlandırılmayan, kanuni bir hakkı olmasına ve hiçbir disiplin soruşturması geçirmemesine rağmen idari gözlem kurulu kararıyla denetimli serbestlik hakkından yararlandırılmayan insanlar da var” diyor.

SİLİVRİ'DE TEST SONUCU AÇIKLANMIYOR

Korona virüsü haberlerinin geldiği başka bir cezaevi ise Silivri Cezaevi. Buradan ailelerine ulaşan mahpuslar, korona testi yaptırdıklarını ancak testin sonuçlarının kendilerine iletilmediğini aktardı. Ayrıca mahpuslar, bir koğuşta bulunan bütün mahpuslara test sonucu bildirilmeden kendilerine Favipiravir ilacı verildiğini ve bu ilacın kullanımının zorunlu tutulduğunu söyledi.