Tesla fabrikası yakınlarında çıkan yangında 'kundaklama' şüphesi

Almanya'nın kuzeyindeki Grünheide'de bulunan Tesla elektrikli araç fabrikası yakınlarında bir elektrik direğinde yangın çıktı. 'Volkan Grubu' isimli bir grup, Tesla'yı sabote ettiklerini ileri sürdü.

Fotoğraf: Arşiv/ Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'nın başkenti Berlin yakınlarındaki Grünheide kasabasında Tesla fabrikası yakınlarındaki bir elektrik direğinde yangın çıktı. Fabrikada üretime ara verildiği ve 'giga fabrikanın' olayın ardından tahliye edildiği bilgisi verildi.

Deutsche Welle'nin (DW) haberine göre, olaya ilişkin açıklama yapan polis, elektrik direğinin alev almasının ardından 'kundaklama' şüphesiyle soruşturma yürütüldüğünü bildirdi. Brandenburg eyaletinin ana muhalefet CDU'lu İçişleri Bakanı Michael Stübgen ise elektrik altyapısına yönelik 'hain bir saldırıdan' bahsetti. Bakanlığın açıklamasında, kimliği belirsiz kişilerin 5 Mart Salı sabahı Steinfurt ve Hartmannsdorf arasındaki elektrik direğini ateşe verdiği iddiası dile getirildi. Fabrikanın genişletilmesine karşı çıkan çevre eylemcileri, geçen hafta fabrika yakınlarındaki ormanı bir haftalığına işgal edeceklerini açıklamıştı.

ÜÇ İLÇEDE 2 BİN HANEYE ELEKTRİK VERİLEMEDİ

Berlin'e elektrik sağlayan Stromnetz, başkentin Müggelheim ve Rahnsdorf ilçeleri ile Neukölln'ün bazı bölümlerine elektrik verilemediğini açıkladı. Yaklaşık 2 bin hane elektrik kesintisinden etkilendi. Tesla'dan yapılan açıklamada, üretim tesislerinin güvenliğini sağlamak için tüm önlemlerin alındığı fakat elektrik sağlayıcı EDIS ile görüşmelerin ardından üretimin hızlı bir şekilde yeniden başlamasının beklenmediği ifade edildi. 

İtfaiye birimleri, bugün yerel saatle 05.15 sıralarında Tesla fabrikası yakınlarındaki yangınla ilgili ihbar aldı. Olay yerine gelen ekipler yangın söndürme çalışmalarına başlarken, çalışmalara polis helikopteri de katıldı. Polis sözcüsü, başkentin yerel gazetelerinden Berliner Zeitung'un 'yangının aktivistler tarafından başlatıldığı' yönündeki iddiaları hakkında yorum yapamayacağını söyledi. Sözcü, acil durum servislerinin 'burada teçhizat gömülüdür' yazılı bir işaret bulmasının ardından bomba imha birimlerinin olay yerine çağrıldığını kaydetti. Polis, olayla ilgili 'tüm açılardan soruşturma yürütüldüğü' bilgisini verdi. 

VOLKAN GRUBU: TESLA'YI SABOTE ETTİK

Yangındaki 'kundaklama' şüphesi soruşturulurken, kendilerine 'Volkan Grubu' adını veren bir grup, kontrapolis.info isimli internet sitesinde bir mektup yayınlayarak, "Tesla'yı sabote ettik" dedi. Olayı '8 Mart Dünya Kadınları günü hediyesi' olarak nitelendiren grup, "Tesla, dünyayı, kaynakları, insanları ve işçileri tüketiyor; bunun karşılığında her hafta 6 bin SUV, katil arabalar ve canavar kamyonlar çıkarıyor" dedi. 

 

Polis, Portekiz'in Azorlar bölgesindeki volkanik bir dağ olan 'Agua De Pau' ismiyle imza atılan mektuptan haberdar olduklarını, doğruluğunu kontrol ettiklerini bildirdi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)